*Nettavisen* Nyheter.

Husokkupanter kastes ut - nekter å gi opp kampen

Bjørn (t.v.) og "Niklas" er to av de mellom 10 og 20 husokkupantene som har tatt bolig i den gamle villaen. Nå ber de kommunen om dialog. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

- Vi møter bare en mur av byråkrati, sier Boligaksjonen, som lørdag tok seg inn i presteboligen i Stensparken.

13.05.15 17:19

BISLETT: Like før dittOslo.no kommer til Stensparken onsdag formidddag har Boligaksjonen mottatt et brev fra Namsmannen med en midlertidig forføyning, som gir dem 48 timer på å forlate eiendommen.

- Jeg skulle ønske jeg ble overrasket, men dessverre blir jeg ikke det, sier Nina, som er en av de mellom 10 og 20 personene som lørdag tok i bruk den gamle presteboligen i Stensparken på Bislett i Oslo.

Boligen er i kommunalt eie, men har stått tom i flere år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Villaen i Stensparken er fra 1887. De siste årene har den stått tom, og selv om den har blitt pusset opp på utsiden, er forfallet stort. Det ønsker Boligaksjonen nå å gjøre noe med. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Deler ut kaffe og fjerner graffiti
I kjennelsen står det blant annet at okkupantene har brutt seg inn i huset, og at kommunen ønsker at de forlater eiendommen for å "hindre voldsomheter".

- Vi kjenner oss ikke igjen i det de skriver. Huset sto åpent da vi kom, så det var bare å gå inn. Og når de snakker om voldsomheter - hva betyr det? Mener de at vi deler ut gratis kaffe? Passer barna i nabolaget? Eller at vi har fjernet graffiti fra huset?, spør en annen av beboerne, Bjørn.

Les også: Innrømmer vold på NAV - mangler offer

Gratiskafé med overskuddsmat
Beboerne ønsker i utgangspunktet å starte et byøkologisk prosjekt i villaen fra 1887. Blant tiltakene de ønsker er en gratiskafé og gratisbutikk. All aktivitet er tuftet på stor grad av gjenbruk.

- Vi ønsker et byøkologisk og sosialt prosjekt, som skal være uavhengig av lommebok og om du er over eller under 18 år. Planen er å åpne en kafé med overskuddsmat fra butikker. I tillegg vil vi starte en gratisbutikk og et gjør-det-selv sykkelverksted, forklarer Bjørn videre.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Beboerne har laget et midlertidig kjøkken inne i boligen. Herfra deler de blant annet ut gratis kaffe til naboer og andre som tar turen innom. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: Solgte villa før visning - to millioner under takst

Vil ha ungdomshus
Bydelen har allerede ytret ønske om å starte et ungdomshus her, noe Boligaksjonen støtter.

- Det er helt forenlig med våre planer. Vi ønsker jo i utgangspunktet dialog med kommunen, sier "Niklas", som ikke ønsker å bli omtalt med sitt virkelige navn.

- Du sier dere ønsker dialog, men er en okkupasjon veien å gå om det er dialog dere ønsker?

- Vi opplever at det er helt umulig å gå en annen vei enn dette. Vi møter bare en mur av byråkrati, så i denne saken er det helt klart et behov for å si fra at her må noe skje, sier han.

Les også: Åpner for flerbrukshall på Tøyen

Ingen dialog
Beboerne forklarer videre at det er en pågående politisk prosess rundt huset. Representanter for SV, Miljøpartiet de Grønne og Rødt har levert et forslag til bystyret, der de ber om en utredning av muligheten for å etablere et byøkologisk kultur- og samfunnshus i bygget.

Samtidig ber de om at beboerne får bli i huset fram til muligheten er utredet.

Beboerne reagerer sterkt på at de nå har fått varsel om utkastelse, før saken har vært til politisk behandling, og mener Boligbygg med den varslede utkastelsen prøver å overstyre den demokratiske prosessen.

- Vi prøvde å få til dialog, men den prosessen ble stoppet opp, sier "Niklas".

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mellom 10 og 15 personer overnatter hver natt i villaen i Stensparken. Rundt 20 personer oppholder seg her på dagtid. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: Tolv spisesteder stengt etter storkontroll

Vil pusse opp huset
Beboerne ønsket i utgangspunktet å anke vedtaket om utkastelse, men har per nå ikke penger til å gjennomføre en slik prosess.

De setter nå sin lit til den politiske prosessen rundt saken, slik at de får bli i huset. De jobber også med et innbyggerinitiativ, som de skal fremme for bystyret.

Beboerne kommenterer ikke direkte på om de frykter at de blir kastet ut med makt.

- Vi håper i alle fall at dialogen og den politiske prosessen vil føre fram. Vi ønsker at vi kan pusse opp huset, og jobbe for at det som er en felles eiendom også skal få felles bruksrett, sier Nina.

Oslo kommune pusset for noen år tilbake opp boligen på utsiden. Innsiden har imidlertid store skader, etter flere år med forfall. Boligaksjonen jobber nå med å gjøre flere deler av huset beboelig.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forfallet på innsiden av bygningen er tydelig. Nå ber både opposisjonen i bystyret, og husokkupantene om at det tas grep. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten


Les også: Oslos «hippeste gate» får en solid ansiktsløftning

- Ikke bare å ta seg til rette
dittOslo.no har forsøkt å få en kommentar fra kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) onsdag, men har så langt ikke lykkes.

Han sier imidlertid til NRK at beboerne vil bli kastet ut av boligen.

- Det er ikke bare å komme å ta seg til rette, sier han til kanalen, og legger til at det jobbes med å få på plass en løsning for huset, som ble omregulert til kultur- og serveringsformål for to år siden.

- Nå driver bydelen å forsøker å få på plass et ungdomshus der, sier Bjercke.

Dårlig argument for utkastelse av Boligaksjonen, mener beboerne.

- Vi synes det er teit å kaste ut ungdom som vil ha ungdomshus, for så å lage et ungdomshus, sier "Niklas".

Les også: Dette huset gikk fem millioner over takst - må totalrenoveres

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.