RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva er dyrt?


 
 

Sommervarmen har vel redusert tankevirksomheten hos noen og enhver av oss. Men i ledige stunder har jeg latt de små grå jobbe litt.

En ny runde fikk topplokket inspirasjon til da jeg sammen med gode kolleger hadde en liten runde på by"n. Jeg må bare innrømme at store utskeielser ved serveringsbord er det lenge mellom. Nå kom ikke regningen til slutt som noe stort sjokk. Men som sagt - jeg begynte altså å reflektere.

Fortidens halvliter hadde krympet til 0,4, og derfor syntes kanskje ikke prisen pr. glass så høy da vi satt benket og koste oss. Men en liten runde med kalkulatoren dagen derpå, viste jo at halvliter-prisen lå tett opp mot 80 kroner.

Nå var det ingen ved mitt bord som uffet seg over at kronene forsvant like fort ut av lommeboken som den gylne væsken rant ned gjennom halsen. Og de som valgte alkoholfritt drikke, sa heller ikke noe om at cola-glasset kostet over 40 kroner.

Er man på by"n, så godtar man hva det koster.

Dagen derpå vandret tankene tilbake til ung- domstidens tilsvarende utskeielser på fortausrestaurantene. Jeg mener å huske at vi var rause med driksen da femkroningen både var nok til betaling for de glassene vi helte i oss og til de kjapt løpende servitører med store brett. Fem kroner den gang har altså blitt til 80 nå - 16 ganger så mye.

Svært mye er sagt og skrevet om høye bensinpriser. Riktignok varierer de fra dag til dag, og de som er bevisst på å få et lavest mulig drivstoffbudsjett, følger med på skilt og plakater og fyller tanken på de rimeligste dagene. Dette betyr at man få bensinlitern til godt under 12 kroner. Men for de fleste av oss skulle den gjerne vært på under 10.

Når jeg så lar pris-hukommelsen dra tilbake i tid til den gang en blå seddel - ja, femkroningen var da i form av seddel - var mer enn nok til en leskende halvliter, sto det godt under fire kroner på bensinpumpene. Jeg husker det så godt for jeg hadde sommer- og kveldsjobb på bensinstasjon før journalist-virksomheten grep meg. Fra slutten av -60-tallet og til nå har altså bensinprisen bare blitt rundt tre ganger høyere. Beskjedent i forhold til stigningen av de tørsteslukkende dråper.

Men hva er det vi uffer oss mest over? Jo, er ikke det bensinprisene?

Kjører vi de to prishoppene mot hverandre, betyr det altså stor forskjell. Nå vet ikke jeg hva som er dyrest å produsere, men jeg mener å ha hørt at tørstedrikk ikke koster all verdens å lage, mens oljeprodukter krever en del å få frem til bensinpumpene.

Men for oss forbrukere er det hva vi må ut med fra lommeboken som teller. Derfor er jeg veldig glad for at jeg kjører mer bil enn jeg frekventerer serveringssteder - i alle fall utregnet i kroner pr. liter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere