RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Treet i bakgrunnen heller faretruende, og mer og mer etter som tiden går. Rolf og Kristin Skarning vil gjøre noe med det, men hvem kan hjelpe dem? Foto: Vidar Bakken
Treet i bakgrunnen heller faretruende, og mer og mer etter som tiden går. Rolf og Kristin Skarning vil gjøre noe med det, men hvem kan hjelpe dem? Foto: Vidar Bakken

Hva gjør vi med treet?

Treet kan i verste fall velte over veien og smadre naboens hus. Ekteparet Skarning vil gjøre noe, men hvem kan hjelpe dem?

ULLERN: Kristin og Rolf Skarning ser til sin forskrekkelse at et stort eiketre på deres tomt har begynt å helle faretruende over veien i Abbedikollen.

– Jeg kan se at treet heller mer og mer over til siden når jeg sammenlikner med gjerdet nedenfor, sier Kristin Skarning.

Slik treet heller kan det se ut som treet nå støtter seg på en telefonstolpe.

Hvem er ansvarlig?

– Det er jo et kjempestort tre, kanskje to hundre år gammelt. Vi er bekymret, og naboene over veien er bekymret. De risikerer å få treet rett inn i barneværelset om det velter. Nå har jeg flere ganger forsøkt å få en kontakt i Oslo kommune for å høre hva jeg skal gjøre og hvem som er ansvarlig for å få vurdert treet og eventuelt få det fjernet, sier Rolf Skarning.

Kan ikke felle uten videre

Det pensjonerte ekteparet har for tiden ikke internettforbindelse og bruker katalogen "Din Bydel" for å finne frem i kommunen.

– Det er mange instanser som må kobles inn her. Treet truer jo Telenors og Hafslunds linjer som går her. Tar de ansvar for trær som truer disse? Veien må jo stenges av ved eventuell fjerning av treet. Så vidt jeg vet er dette også et regulert område med spesielle vernebestemmelser. Da skal vel kommunen inn og vurdere. Vi kan ikke felle treet uten videre. Jeg har ringt og ringt de telefonnumre som er oppgitt i "Din bydel", sier Skarning.

Henvender seg til avisen

Han har prøvd numre som er oppgitt for Park og idrett, Friluftsetaten og Oslo kommunes sentralbord.

– Jeg kom ikke frem til noen som kunne hjelpe meg. Heller ikke på sentralbordet i kommunen var det noen som kunne sende meg til riktig person. Til slutt fikk jeg kontakt med en hyggelig mann i Bydel Ullern, men han kunne heller ikke hjelpe, selv om gamle trær i bydelen var et kjent fenomen. Nå henvender vi oss til Ullern Avis Akersposten for å få hjelp, sier Skarning.

"Peace of cake"?

Med tilgang til internett antok vi at dette var "peace of cake". På Oslo kommunes hjemmeside finner vi Friluftsetaten. Her finner vi også en link som heter "Trær i byen".

For å gjøre en lang historie kort: Informasjonen knyttet til nettsidene er litt forvirrende med hensyn til hvor man skal henvende seg. Hovedproblemet er at en rekke kontaktpersoner ikke er til stede. Løsningen ble til at vi googlet "Park og idrett Oslo". På deres hjemmeside får vi vite at de nå er fusjonert med Friluftsetaten. De har en egen trepleiegruppe med kontaktperson som ikke tar telefonen. Til slutt ringer en fra Park og idrett tilbake og informerer om hvem i selve Friluftsetaten som har ansvar for bytrær og oppgir et telefonnummer.

Her møter vi en svært imøtekommende person som kan fortelle at området har spesielle reguleringsbestemmelser som også omfatter vernebestemmelser knyttet til trær. Det betyr at kommunen må inn og vurdere treets tilstand før det eventuelt kan felles. Til vår store lettelse tilbyr han seg å ringe ekteparet Skarning og informere om betingelsene knyttet til felling av trær i området og samtidig gi dem kontakt med et selskap som kan vurdere treet og eventuelt felle det.

Beholder veden?

– Ja nå har vi snakket med en hyggelig mann i Friluftsetaten. Vi får nå hjelp til å vurdere treets tilstand og hjelp til å felle det om det trengs. Det må vi bekoste selv, men jeg håper vi kan beholde veden, sier en spøkefull Rolf Skarning, som takker Ullern Avis Akersposten for hjelpen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere