RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva med erstatningsarealer?


Slik vil den fortone seg sett fra Morgedalsveien. Saken blir oppdatert med flere bilder av ambassaden. Skisse: EYP Arkitechture & Engineering
Slik vil den fortone seg sett fra Morgedalsveien. Saken blir oppdatert med flere bilder av ambassaden. Skisse: EYP Arkitechture & Engineering
Det var stort fremmøte tirsdag da amerikanerne presenterte reviderte planer for ambassade i Husebyskogen.

HUSEBY: Lokalet var stappfullt og ikke en stol var ledig da modell og tegninger av den nye ambassaden ble presentert i FO-bygget. Cirka 130 var til stede og det hele fortonet seg som et folkemøte. Engasjementet var stort da representanter for amerikanerne, Spor arkitekter, Skifte Eiendom og Plan- og bygningsetaten ved etatsdirektør Ellen S. DeVibe presenterte og redegjorde for prosjektet. Revidert prosjekt kom i stand etter at PBE hadde gitt uttrykk for sterk skepsis til bygningsmassen i det opprinnelige forslaget.

Ikke noe konkret

Det var stor interesse knyttet til hva Skifte Eiendom på vegne av Forsvarsbygg hadde gjort med hensyn til erstatningsarealene for ambassadetomten. Det var lite konkret som kom frem i prosjektleder i Skifte Eiendom, Trond Nordbys fremstilling.

– Vi jobber for tiden med feltet på 23 mål øst for garden, som skal bli et sambruk mellom garden og sivile interesser, var det eneste Nordbye kunne si om arbeidet på dette området.

Det ble ikke sagt noe konkret om hvordan dette sambruket skulle være. Dette var for mange av stor interesse i og med at gardesjefen er svært kritisk til sambruk og foreslått at erstatningsarealer blir funnet andre steder i Husebyskogen. Det ble heller ikke sagt noe om flytting av eksersishall, hva som skulle skje med landingsplass for helikopter eller hvordan området skulle gjøres tilgjengelig. Heller ikke forelå det planer for hvor gangbro skulle plasseres eller hvordan opparbeidet landskapsvoll/støyvoll ville bli. Det ble også sagt lite om kunstgressbanen og fritidsaktiviteter på den 9 mål store tomten sør for FO-bygget, bortsett fra at størrelsen på banen ikke var bestemt og at det bød på problemer å grave ned kraftledningen over området.

Forsvarsbygg truet

Nordby kom heller ikke inn på de 7 målene som Høegh Eiendom skal avgi til erstatningsarealer, som tidligere Byråd Horntvedt mener er rimelig at Skifte Eiendom skal ha med i erstatningsregnskapet. Høegh Eiendom har for øvrig varslet erstatningsbeløp på flere millioner kroner om de 7 målene blir ekspropriert.

Det eneste konkrete som ble vist var en ny trasé for lysløype gjennom Husebyskogen. Det vakte for øvrig oppsikt blant tilhørerne da Njård idrettsklubbs representanter kunne fortelle at de ble tvunget til å overta vedlikeholdet av lysløypa. Under siste møte med Forsvarsbygg hadde Forsvarsbygg truet med at de ville flenge ned stolpene i lysløypa om ikke Njård skrev under avtalen umiddelbart.

Parkeringsproblemer

Møteleder Arne Sunde i Spor arkitekter hadde mer enn nok å gjøre med å holde styr på en vitebegjærlig og engasjert tilhørerskare.

Flere av tilhørerne stilte spørsmål ved parkering når det gjaldt besøk til ambassaden. Mange var redd for at boligveiene skulle bli eneste alternativ. Svaret var at det ville komme et parkeringsanlegg for 30 biler for ansatte i tilknytning til ambassaden. Utenom dette var det ikke satt av parkeringsområde. Det kom også en rekke spørsmål om trafikken i Sørkedalsveien både under anleggsperioden og etter at ambassaden står ferdig og hvordan den planlagte støyvollen ville påvirke nabolaget. Høyden på selve byggeprosjektet ble også etterlyst. Dette vil bli konkretisert senere.

Risiko

Noen ville vite om sikkerhetssonen ville bli utvidet utenfor gjerdet gjennom å fjerne vegetasjonen. Det kunne amerikanerne forsikre om ikke ville bli gjort. Det ville bli en gåsone utenfor gjerdet for vakter ble det opplyst. Noen ville vite om disse var bevæpnet og om de kunne utgjøre en risiko for barn eller andre som kom inn mot området. Det ble det ikke svart på.

Oppsiktsvekkende forklaring

Leder av Aksjon Vern Husebyskogen, Margrethe Geelmuyden, viste til at ved alle terrorangrep mot ambassader i løpet av en tiårsperiode var 16 mennesker drept på ambassadeområdet og 329 på utsiden. Hun ville vite om ambassaden hadde noen planer for evakuering av 2000 barn i Njårdhallen om det kom for eksempel en bombetrussel og om det forelå planer for å sikre sivile i området.

Den amerikanske representanten svarte at det var minimum risiko knyttet til ambassaden. Så kom det en oppsiktsvekkende forklaring. Grunnen til at de ville flytte ambassaden hadde ikke noe med risikonivået å gjøre. Ambassaden i Drammensveien var 50 år gammel og ville ikke være funksjonell som en moderne ambassade på lang sikt. Denne forklaringen ble av mange mottatt med undring i og med at sikkerhetsaspektet var det sentrale momentet gjennom den politiske behandlingen.

Amerikanerne kunne informere om at første spadestikk ville tidligst skje i 2011 og at det deretter var beregnet tre års byggeperiode.

Saken blir oppdatert med full bildepresentasjon av den nye ambassaden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere