RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

 
 

«Hva nå, Oslo?»

Oslos dystre voldtektsstatistikk har de siste ukene vært en av de største nasjonale nyhetssakene. Resultatet har, som så ofte ellers med stort medietrykk, blitt fagre løfter og strakstiltak. Over hundre natteravner, fordobling av politipatruljer i gatene og en rekke frivillige aktører som følger kvinner hjem.

I tillegg kommer atter en gang fagre løfter om langsiktig holdningsskapende arbeid, samt debatten rundt hva kvinner selv bør, eventuelt ikke bør, gjøre. Vi mobiliserte som nasjon, som by, som enkeltindivider.

Vi må la krisestemningen henge ved – ikke for å skape frykt, men for å sørge for trygghet

Og så kom den da, helga uten en eneste melding om overfallsvoldtekt i Oslo. Politiet rykket ut på en del supporterbråk i forbindelse med cupfinalen, men ikke noe de ekstra patruljene ikke kunne hanskes med.

Selvsagt skal vi være glade. At Oslos kvinner fikk gå i fred i helga er nær verdt en feiring, selv om det burde være en selvfølge. Kanskje nettopp derfor burde vi la champagnen hvile, og i steden tenke gjennom «hva nå?». Er vi fornøyde? Har vi klart det? Skal Oslos kvinner la frykten fare og igjen ta snarveien gjennom parken på vei hjem en sen kveld?

Svaret burde si seg selv, men senest søndag kunne vi lese om storfornøyde kvinner som atter en gang la hjemturen gjennom Slottsparken, fordi de stolte på politiets og de mange frivilliges nærvær. Da jeg spaserte over Grünerløkka lørdag kveld så jeg både politi og natteravner – tryggheten var umiddelbart påtakelig.

Men selv om det gikk bra denne helga, er dessverre nyheten om at kvinner igjen føler seg trygge en potensiell overgripers høyeste ønske. For all erfaring – og alle offentlige budsjetter – tilsier at politiet ikke kan holde trykket opp på lik linje som de har gjort de to siste helgene. Natteravnene klarer neppe å mobilisere over hundre frivillige hver eneste helg framover og det er dessverre svært realistisk at kvinner igjen vil befinne seg alene i oslonatta også framover, utstyrt med en falsk følelse av trygghet.

Vi var mange som levde med denne falske tryggheten inntil for få uker siden. Men når tallenes tale forteller om 24 overfallsvoldtekter i Oslo i 2010, så betyr det at 24 kvinner i fjor ble fornedret på det groveste, uten at det kom på plass verken strakstiltak eller langsiktig holdningsskapende arbeid.

Tanken på at en av disse kvinnene kunne vært meg er overveldende, og tilsier at jeg slettes ikke kan føle meg trygg, selv om ikke ordet «voldtektsbølge» i fete typer skriker mot meg fra alle avisforsider.

Vi har ikke råd til å gå tilbake til denne falske tryggheten. Vi trenger et bredt spekter av tiltak for å hindre at flere kvinner blir overfalt og voldtatt på gatene i Oslo. Tiltak som ikke forsvinner i det flomlyset fra tv-debattene slukkes.

Det etterspurte holdningsskapende arbeidet må bli mer enn løfter, men alle som har forsøkt vet at det tar tid å endre tankesett. I mellomtiden må vi la krisestemningen henge ved. Ikke for å skape frykt, men for å sørge for trygghet.

Strakstiltakene må bli permanente, og Oslos borgere må huske å passe på hverandre også etter at medietrykket har lagt seg. Alternativet er en ytterligere fornedring vi ikke kan være oss bekjent av.

Hege Bjørnsdatter Braaten

Nyhetsredaktør

LES MER OM VOLDTEKTSBØLGEN I OSLO:

– Ja, jeg er redd for å gå alene

Aksjon mot voldtekt følger jenter hjem

Mann etterlyses etter overfallsvoldtekt

Kvinne forsøkt voldtatt på Bislett

18-åring voldtatt i Hellerudveien

– Taxisjåføren ville at jeg skulle betale med sex

«Jeg vil ikke utsettes for et nesten-drap»

Mann etterlyses etter overfallsvoldtekt

Politikere blir Natteravner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere