*Nettavisen* Nyheter.

Hva skal jeg bli?

Tolv lange år med slit, læring og lekser på skolebenken, nærmer seg slutten. Endelig!

Groruddalen: Noen har allerede planene klare fra da de var små. Det er vel ikke noe nytt at man løp rundt i barnehagen og ville bli brannmann eller flyvertinne. Man er fri til å gjøre akkurat hva man vil, fremtiden er din. Hva har du lyst til å gjøre? Du gleder deg, gruer deg til å starte opp på et nytt kurs, eller frister det mer med et friår, til å reise jorden rundt, eller bare jobbe, eller kanskje ta et år på folkehøyskole, for å få nye venner, og ha det gøy mens du lærer, noe som du syntes er ekstra spennende.
Det finnes mange folkehøyskoler med interessante tilbud, fra fotolinjer, reiselinjer til sandvolleyball og til og med revy og fotballinjer. Hva med å reise til et annet land for å ta en utdanning. En spennende opplevelse i et annet land, kan hjelpe deg å bli selvstendig. Er det lønnen eller interesse for jobben som tiltrekker, du har så mange muligheter, fra studier i Norge, helt til Hawaii eller Australia. Spennende?
Det er ditt skritt videre som teller. Er det lønn eller interesse som er din tanke i videre jobb. Lønnen frister kanskje, men alt i alt, velg noe du er interessert i, ellers kan det hende du går lei.

Gjennom årene har teknologien forandret seg betraktelig og jobbmarkedet i seg selv har gitt større muligheter og flere valg. Yrker har blitt utslettet eller videreutviklet seg, nettopp fordi moderne teknologi har tatt over. De merkeligste yrkene eksisterer.
Det går så mange tanker rundt i hodet hver dag, en dag er man bestemt på å bli brannmann, andre dager går det i ballettdansing med ballerinaskjørt og det hele.
Kanskje finnes svaret på Lillestrøm?
Jobb&Utdanning er Norges største utdanningsmesse med nesten 400 utstillere. 22 land deltok på messen i 2005. Blant disse var USA, Danmark, De forenete arabiske emirater, Frankrike, Mexico og Polen. Nesten 25 000 mennesker tar turen dit hvert år. Utenom de utenlandske studiestedene som er representert, finner man alt fra Politihøgskolen til Norges Balletthøyskole.
Det fantes mange forvirrede sjeler i Lillestrøm den dagen, som var usikre på hva de ville bli.

Vi var tre forventningsfulle og håpefulle jenter som fulgte folkestrømmen med tusenvis av andre ungdommer som var på vei til samme sted som oss, Jobb&Utdanningsmessen på Lillestrøm. Lillestrøms største sjekkested denne helgen, det var ikke bare utdanning som ble prioritert.
Det var stands fra vegg til vegg, og vi kjempet oss gjennom de fleste køene på flere timer. Lite ante vi at det var så mye å velge mellom. De "lokket" med sukkertøy, gratis buttons, gratis mat og konkurranser med fine premier og kataloger. Til og med kosebamser ble gitt ut for å trekke folk til sin stand. For noen virker det kanskje frekt, men hvem løper ikke rundt på jakt etter sukkertøy når pølsekøen er milelang og det vrimler av ungdom rundt deg?
Etter vel flere timer hadde vi bæreposer med brosjyrer og hendene fulle med sukkertøy, og vi satt igjen med mange forskjellige inntrykk. Hva med et år på folkehøyskole? Har de fotoskole i Trondheim? Luftforsvaret i Kjevik? Skomaker? Ja, mulighetene er mange og det kan være vanskelig å velge hva man vil. Se deg litt om hvor enn du går, kanskje det er den jobben du vil ha?
Russetiden er over og du skal ut på egenhånd. Ikke en trygg videregående skole og gjemme seg på. Forvirret, sier du!?


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag