RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva skal pipen brukes til?

Det er stor aktivitet ved Hoff Varmesentral. En kjempepipe er oppført på området.

Hoff: Mange som passerer Hoff Varmesentral spør seg hva som foregår. Hva skal for eksempel komme ut av en pipe på 47 meter?
- Alt går etter planen. Nye olje- og elektrokjeler er på plass. Utbyggingen har sammenheng med den nye varmepumpen på Silkestrå som henter varme fra kloakktunnelen. Dette er faktisk den største varmepumpen i Norge på hele 18 megawatt. Fjernvarmen henter energi fra kloakken og løfter temperaturen fra 55 til 90 grader med denne pumpen. Varmen blir så ledet til Hoff varmesentral og distribuert ut i systemet derfra, sier informasjonsansvarlig i Viken fjernvarme, Stein Randby.

Stor spredning

- Men hvorfor er det bygget en pipe på 47 meter?
- På de kaldeste dagene i fyringssesongen tas oljekjelene i bruk for å øke temperaturen ytterligere. Utslipp fra oljekjelen kommer ut av pipen. Høyden på skorsteinen gjør at utslippet får stor spredning. For dem som bor på Skøyen/Hoff-området viser spredningsberegningene at de merker mindre av utslippet enn de som bor utenfor området. Dessuten har SFT stilt strenge krav til utslippene. sier Randby.
- Ett av argumentene for fjernvarme er at de skal erstatte gamle lokale oljefyringsanlegg og vedovner som forurenser sterkt. Men når oljekjelene ved varmesentralen er i bruk er det store utslipp over Oslo?
- Man må huske at oljekjelene bare er i bruk noen få dager i året og i tillegg har mye lavere utslipp enn mange små oljefyringsanlegg og vedovner. Fordelen ved fjernvarme er at den hovedsakelig er basert på fornybare energikilder. Dermed er den et viktig bidrag for bedringen av miljøet.

Miljøgevinst

- Noen mener at når strømprisene fyker i været vil man basere seg på fjernvarme istedet, som til en viss grad er avhengig av forurensende oljefyring. Er vi dermed like langt, i og med at strøm er den minst forurensende energien?
- Dette er ikke riktig verken når man ser på dette i lokal eller global sammenheng. Norge importerer til tider mye strøm fra utlandet, som igjen er produsert ved kullfyrte kraftverk. Disse er svært forurensende. Det er uomtvistelig at fjernvarme også gir en lokal miljøgevinst og derfor satser også Oslo kommune på dette. Fjernvarme er som sagt i all hovedsak basert på fornybar energi som biobrensel og avfallsforbrenning, sier Randby.
- Det har likevel vært en del naboprotester som frykter økt forurensningsutslipp i området?
- Det er alltid noen som protesterer, men et sted må det ligge. Beregninger som er gjort viser at naboene ikke har grunn til å frykte økt forurensning i området.
- Enkelte har klaget over manglende informasjon om hva som foregår i utbyggingsområdet?
- Vi har behørig informert nærmiljøet gjennom beboerforeningene og gjennom media, blant annet din avis. Vi har også hatt informasjon på byggeplassen som viser hva som blir gjort. Nå er utbyggingen snart ferdig og vi er veldig fornøyd med hvordan varmesentralen fremstår rent arkitektonisk. Blant annet har vi beholdt den samme stilen med glassfasade og plassert oljetankene under bakken, sier Randby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere