*Nettavisen* Nyheter.

«Hva skjer med tiden når klokken stopper?»

HVERDAGSMAGIKER: Cathrine Brynildsen, journalist i dittOslo

HVERDAGSMAGIKER: Cathrine Brynildsen, journalist i dittOslo

Jeg hadde en gang et armbåndsur. En analog klokke. En sånn med urskive, time-, minutt- og sekundvisere, og tall som bare gikk fra 1 til 12. Jeg hadde den på venstre håndledd, og når jeg lurte på hva klokken var, så svingte jeg venstre hånd opp foran ansiktet, kikket raskt på håndleddet, og kunne konstatere at klokken var kvart over tolv eller fem over halv åtte. Ikke 12:15 eller 07:35, så jeg måtte gjette meg til om det var midt på natten eller dagen, og om det var morgen eller kveld. Så kunne jeg fortsette med mitt, ufortrødent og avslappet, vel vitende om at tiden aldri ville gå fortere enn den tynneste viseren kunne tikke.
En dag stoppet den bare. Helt plutselig. ”Fukt,” sa urmakeren. ”Det er ingen ting vi kan gjøre.” Plutselig sto jeg ute i det store intet. Ingen ting var lenger felles referanse mellom meg og resten av verden. Jeg kunne jo ikke holde meg hjemme foran Bestefarklokka hele dagen? Og mobiltelefonen brukte man jo til å ringe med? Eller?
Men jo, mobiltelefonen hadde klokke. En sånn som gikk fra 00:00 til 24:00 og aldri krevde at man så ut av vinduet for å se om det var dag eller natt. Jeg kunne ganske enkelt sitte alene for meg selv og se på at tiden gikk – poff – fra 12:59 til 13:00, uten å tenke på om det var dag eller natt. Og siden jeg alltid hadde mobilen i nærheten – for det har man jo – kunne jeg alltid se hva klokken var, selv om jeg ikke hadde noen tikkende visere rundt venstre håndledd.
Ingen taktfaste, stødig tikkende slag hvert sekund, som for å fortelle meg at tiden gikk. Så om jeg ikke så på mobilen på en stund, kunne det jo ha gått flere timer uten at jeg var klar over det. Og tenk om mobilen ble tom for strøm, eller - i verste fall – døde, for mobiler dør jo når de blir gamle, som alt annet levende. Hva ville skje med tiden da?
Jeg lærte raskt min nye digitale venn å kjenne, og brukte ham til alt: 06:30 – vekkerklokke. 08:00 – ringring; trikken venter ikke på meg! 09:30 - ring kilden som ikke svarte på sitatsjekk i går. 11:30 – lunchpause – hurra! 12:30- Back to work. 15:30 - snart deadline - raska på! 18:00 - iverksett middag så den er klar til Dagsrevyen, for da skal jeg virkelig slappe av!
Og skjermen fylles av
1) Ungdom med stressrelaterte muskelplager
2) Norge uten internett en halv time koster Get 1,8 millioner kroner
3) Flere land vurderer å droppe sommertid for å få en time ekstra til å tjene penger.

Jeg ber en stille bønn om at mailboksen er tom for tips mandag morgen. Sånn at jeg kan gå til urmakeren. Og kjøpe meg en klokke. En sånn med urskive, time-, minutt- og sekundvisere, og tall som bare går fra 1 til 12…..

Cathrine Brynildsen
Hverdagsmagiker


Her kan du lese alle kapitlene i Cathriines hverdagsmagi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.