*Nettavisen* Nyheter.

Hva tenker ungdommene på nå?

KLARE FOR DEBATT: Leder i Sentralt ungdomsråd Julianne Borgen og nestleder Andreas Svela mener at temaene som tas opp på Ungdommens bystyremøte, er viktig i bystyrets behandling av sakene. Foto: Foto: Teodor Bruu

– Vi blir ofte hørt, sier nestleder i Sentralt ungdomsråd, Andreas Svela. Tirsdag samles ungdommer til det årlige Ungdommens bystyremøte.

RÅDHUSET: Over to dager nå i februar samles over 150 ungdom i Oslo Rådhus for å diskutere og vedta politikk. Ungdom mellom 13 og 18 år fra hele byen har gjennom Ungdommens bystyremøte (UBM) en gyllen anledning til å få sagt det de mener til byens politikere. Og dét skjer ikke forgjeves – de blir hørt!

– God debatt

– Ungdommens bystyremøte er et fantastisk arrangement, som nå avholdes for 16. gang. Etter mye god debatt kommer forsamlingen hvert år fram til fem saker som bystyret har forpliktet seg til å ta opp som ordinære bystyresaker, sier Julianne Borgen (18), som er leder i Sentralt ungdomsråd (SUR), én av møtets arrangører.

– Vi blir ofte hørt, fortsetter nestleder i rådet, Andreas Svela (17).

– Av fjorårets fem saker fikk vi fullstendig eller delvis gjennomslag i bystyret for fire av dem. Det er vi godt fornøyd med, tatt i betraktning sakenes omfang. Listen over saker fra Ungdommens bystyremøte som har fått gjennomslag i bystyret, er lang og omslutter blant annet Kulturkort for ungdom, lærerevaluering, forbedret seksualundervisning og utbedret nattbusstilbud.

Jobber for gjennomslag

Sentralt ungdomsråd ble opprettet som følge av et UBM-vedtak fra noen år tilbake, og har som mandat å følge opp sakene som blir vedtatt på UBM.

– Én av våre hovedoppgaver er å arbeide for at de sakene som blir vedtatt på rådhuset av ungdommen hver februar, også slår gjennom i bystyret, sier Julianne Borgen.

– Det blir veldig spennende hvilke saker som kommer i fokus i år, fortsetter hun og påpeker at SUR representerer ungdommen i Oslo og derfor stiller seg bak alt som blir vedtatt på Ungdommens Bystyremøte.

Den første dagen av møtet avholdes tirsdag 7. februar i Festgalleriet på Rådhuset. Da kan alle mellom 13 og 18 år fremme saker, mens det er opp til de om lag 150 delegatene hvilke ti av de foreslåtte sakene som skal behandles på dag to av møtet.

På dag to, som avholdes torsdag 16. februar, er det plenumsdebatt i bystyresalen. De ti sakene som kom videre fra dag én skal diskuteres og til slutt fem av dem prioriteres. Det er disse fem som det ordinære bystyret skal behandle.

– Under plenumsdebatten i bystyresalen på dag to får de som er tilstede virkelig gitt uttrykk for sine meninger. Debatten her oser av engasjement, og er mye mer opphetet og friskere enn debatten under bystyremøtene, forteller SUR-lederen.

Arrangementet åpnes av kunnskapsminister Kristin Halvorsen og ordfører Fabian Stang. Tidligere har blant andre Kronprinsessen åpnet møtet.

– At profilerte politikere åpner arrangementet er naturligvis hyggelig, men understreker også viktigheten av møtet, sier Andreas Svela.

Streames på nett

– Vi gleder oss veldig og håper på nok et vellykket arrangement og god gjennomslagskraft i året som kommer, avslutter Julianne Borgen, som også oppfordrer alle å følge streamingen av plenumsdebatten fra dag to på Oslo kommunes hjemmesider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.