RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva vil du gjøre nå, Jens?


Leder av Ungdomsrådet Marita Ramstad, Vibha Johar og Michel Touray er lei av forfallet i Osloskolene.
Leder av Ungdomsrådet Marita Ramstad, Vibha Johar og Michel Touray er lei av forfallet i Osloskolene.
Iskalde klasserom og toalettet uten seter. Ungdomsrådet i Gamle Oslo synes politikerne har gjort altfor lite for skolene i bydelen.

Vi ville komme hit i dag for å si noen om tilstanden på skolene i bydelen. Det er ikke lett for oss å bare troppe opp på Rådhuset for å si ifra, så vi håpet at dere kunne hjelpe oss litt, sa leder i Ungdomsrådet Marita Ramstad under åpen halvtime i bydelsutvalget forrige torsdag..

Inviterer statsministeren

Sammen med to av Ungdomsrådets medlemmer, Vibha Johar og Michael Touray , ønsket hun å sette søkelyset på den dårlige forfatningen flere av skolene i bydelen er i.

Nå håper de at Jens Stoltenberg kan komme på omvining og se med egne øyne.

Ungdommene fikk oppmuntring og støtte fra blant andre Ronny Fagereng (V), Olav Svorstøl (R) og Helge Winsvold (Ap).

Skolen er ikke under bydelenes ansvarsområde, men vi kan rette en henvendelse til byrådet, sa Winsvold (Ap).

Hvis dere skriver et brev kan vi fremme det fra oss her i bydelutvalget videre til byrådet, foreslo Fagereng(V).

- Dersom dere ønsker det kunne vi hjulpet til å lage et møte der vi inviterer byrådet og statsministeren, sa Svorstøl (R).

Verst på Hovin

Ramstad forteller at ideen om å ta opp temaet kom etter at hun så Jens Stoltenberg på Taboid.

Han snakket om hvor bra skolene skulle bli. Alt skulle bli så mye bedre nå enn før, men vi vet at flere skoler fortsatt er i veldig dårlig stand, sier hun.

De tre ungdommene forteller om iskalde klasserom, dårlig inneklima og falleferdige toaletter på flere skoler.

Ifølge de tre er det verst på Hovin skole. Skolens 280 elever, skal flytte til Fyrstikkalleen når denne skolen står ferdig i 2010.

Men det er ingen grunn til å la skolen forfalle, understreker Ramstad og får støtte av Johar som selv går i niendeklasse på Hovin skole.

Selv om skolen kanskje skal legges ned etter hvert kan man ikke bare la ting bli ødelagt. Det er viktig at man trives på skolen, hvis ikke mister man lysten til å lære, sier hun.

Ødelegger for trivselen

Miljøet her er bra, men de nedslitte klasseromme og toalettene ødelegger for trivselen. Hvis en lås på toalettet går istykker, blir den ikke reparert. Vaktmesteren sier bare at den blir ødelagt igjen uansett. Når vi har skolekjøkken må vi sette på alle komfyrene og åpne dørene for å få det varmt i rommet, og vi kan ikke skru på ovnene i klasserommene før vi har kommet til en viss dato, uavhengig av hvor kaldt det er. Skal vi måtte ha det sånn? undrer Johar

- Da jeg gikk på ungdomsskolen på Tøyen var det ganske dårlige forhold der også, men de har heldigvis fikset opp litt. Nå går jeg på Hartvig-Nissen, der er det toalettene som er det verste, forteller Touray.

Ramstad, som går på Bjerke, forteller også om dårlige toaletter.

- Mange har ikke seter engang, sier hun oppgitt.

Lover forbedring

Rektor ved Hovin, Jan Peter Braathen, avviser at skolen skal legges ned.

Med den store befolkningsveskten som vi har er det viktig å behold skolebygget også etter at ungdomsskoleelevenme flytter. Når det gjelder forholdet på toalettene har jeg ikke fått noen klager hverken fra elevrådet eller enkeltelever på dette, men jeg vil selvfølgelig se på saken med en gang, sier Braathen.

Rektoren undertreker at han er aktivt med i elevrådet og vil ta opp forberinger av toalettene på første mulige møte.

- Dersom elevene er misfornøyd med noe på skolen, har de alltid full mulighet til å ta det opp med meg. Når det er sagt syns jeg det er flott at elevene engasjerer seg i skolemiljøet, sier Braathen.

Han ønskert ikke at skolens toaletter skulle bli avbildet i avisa.

Vil bli hørt

Etter innspillet i bydelsutvalget håper ungdommene nå å bli hørt av politikerne.

Vi vil at politikerne skal tenke på hvordan vi har det. De tar oss ikke seriøst selv om det er vi somfaktisk går på skolene. Dette er vår arbeidsplass, og vi må kunne trives på arbeidsstedet vårt, sier Ramstad bestemt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere