RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva vil Venstre gjøre for aleneboere?

Jeg registrer at Trine Skei Grande fra Venstre får opp en interpellasjon i Stortinget førstkommende mandag. Når Venstre skal behandle sitt program på sitt landsmøte i helgen, har de ikke med forslag om skattelette for enslige sli vi i Senterpartiet vedtok på vårt landsmøte. Venstre vil bare øke bunnfradraget og fribeløpet for alle. Mens Venstre satt i Regjering gjorde de ingen ting annet enn å vente på en rapport. Den konkluderte med det vi visste fra før.

Hver fjerde husstand i Norge består nå av bare en person. I Oslo er andelen av befolkningen over 16 år som bor alene hele 52 prosent, eller 150 000 personer. Av disse er 75 prosent kvinner.

Vi finner halvparten av de aleneboende blant den fjerdedel av befolkningen som har de laveste inntektene. Særlig unge aleneboende er overrepresentert under lavinntektsgrensen. Når studenter holdes utenfor, er andelen "fattige" blant aleneboere under 30 år fire ganger så høg som for gjennomsnittet av befolkningen.

Boligkostnadene for aleneboende har økt med 40 prosent siden 1987, men kostnadene kun har økt med 16 prosent for andre. Andelen blant aleneboende som eier sin egen bolig, er redusert de siste 15 år. Aleneboende uten trygd har til nå ikke fått bostøtte. Fra 1. Juli 2009 endres dette, og trolig vil 10 000 aleneboende da få bostøtte.

I sum har aleneboende høyere levekostnader per person enn gjennomsnittet. Aleneboende i Oslo har en total forbruksutgift som er 40 prosent høyere enn aleneboende utenfor de store byene.

I Soria Moria sies at det skal legges fram "en egen sak om aleneboendes levekår". Det har ikke skjedd. Ifølge Senterpartiets program for denne perioden vil partiet innføre bostøtte, eget skattefradrag samt to-pris for strøm for å rette opp en urettferdig utvikling. I tillegg vil vi at kommunale avgifter skal knyttes til forbruk.

Det viktigste argument mot økonomiske tiltak over statsbudsjettet til fordel for aleneboende, er at dette er en svært uensartet gruppe. Det samme kan sies om småbarnfamilier, alene-foreldre, minstepensjonister og uføre, uten at dette har hindret reformer i mangemilliard-klassen. Et skattefradrag til fordel for aleneboende må innrettes slik at det treffer de med dårligst økonomi. En ytterligere forbedring av bostøtteordningen og andre boligpolitiske virkemidler må også vurderes.

Margaret Eide Hillestad (Sp)

Stortingskandidat

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere