*Nettavisen* Nyheter.

Hvem bare prater?

Av Jan Bøhler, helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet

Siv Jensen sier til NRK tirsdag 2. juni: Det er forskjell på politikere som handler og de som bare prater. Det har hun helt rett i. Frp gir inntrykk av at problemene i eldreomsorgen kan løses med et trylleformular bare de får makten. Men hva har skjedd i hovedstaden der de har styrt eldreomsorgen i snart 6 år?

Det er blitt 370 færre sykehjemsplasser.
Omsorg + som var Frps skryteprosjekt fins ennå ikke.
Sykehjemmet Frp skulle bygge i Spania innen 2008 fins heller ikke.
Ventelister til sykehjem fins ikke - fordi terskelen for å få plass er gjort altfor høy.
Alvorlig syke eldre får avslag trass i anbefalinger fra leger, sykepleiere og sykehus.
Bestillerkontorene i bydelene får lov å overprøve pasient og medisinsk ansvarlige.
Andelen enerom er nesten ikke økt i perioden. 412 eldre bor på dobbeltrom.
Fritt sykehjemsvalg er bare et fint ord så lenge det ikke er plasser nok.

I hele perioden har Oslo kommune gått med store netto overskudd, i fjor med 1,4 milliarder og året før med 1,5. Siv Jensen kan ikke skylde på at de ikke har hatt penger og handlingsrom til å gjøre mer for eldre og syke. Hvor ble det av Frps løfter om at de ville prioritere eldreomsorg knallhardt foran andre ting? I Oslo bystyre har de hver høst stemt ned forslag om større bevilgninger til bydelenes arbeid for gamle og syke. De overser at eldreombudet i byen slår alarm og sier at det reelle behovet for sykehjemsplasser kamufleres.

Istedenfor å være ydmyke finner Frp på tusen unnskyldninger for at de ikke lykkes i Oslo. De får ikke regulert tomten i Spania, bydelene gjør ikke god nok jobb, Omsorg + er bare utsatt en del ganger, osv. Frps eldrebyråd Listhaug syns det er totalt uakseptabelt hver gang media forteller om en alvorlig syk pasient som ikke får plass. Hun er verdensmester i å glemme at hun selv har ansvaret - skylder på bydelene, helseforetakene, regjeringen, osv. Men det gjenstår at Frp ikke løfter en finger og fortsatt lar bestillerkontorer overprøve medisinsk ansvarlige og nekter å opprette ventelister.

For å bli troverdig må man først rydde i eget hus. Ellers blir det et glasshus. De eldre taper når alt skal stå og falle på Frps teoretiske stykkpris-revolusjon, som er helt i det blå. Imens lider tungt pleietrengende i Oslo. Der har de styrt eldreomsorgen i seks år til ingen nytte. Eldregeneral Hagen og Siv Jensen står i spissen for Frp i hovedstaden. De tar ikke en gang selvkritikk og oppgjør med sin forsømmelse av eldre og syke. Hvem er da politikere som bare prater?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag