*Nettavisen* Nyheter.

Hvem bare prater?

Av Jan Bøhler, helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet

Siv Jensen sier til NRK tirsdag 2. juni: Det er forskjell på politikere som handler og de som bare prater. Det har hun helt rett i. Frp gir inntrykk av at problemene i eldreomsorgen kan løses med et trylleformular bare de får makten. Men hva har skjedd i hovedstaden der de har styrt eldreomsorgen i snart 6 år?

Det er blitt 370 færre sykehjemsplasser.
Omsorg + som var Frps skryteprosjekt fins ennå ikke.
Sykehjemmet Frp skulle bygge i Spania innen 2008 fins heller ikke.
Ventelister til sykehjem fins ikke - fordi terskelen for å få plass er gjort altfor høy.
Alvorlig syke eldre får avslag trass i anbefalinger fra leger, sykepleiere og sykehus.
Bestillerkontorene i bydelene får lov å overprøve pasient og medisinsk ansvarlige.
Andelen enerom er nesten ikke økt i perioden. 412 eldre bor på dobbeltrom.
Fritt sykehjemsvalg er bare et fint ord så lenge det ikke er plasser nok.

I hele perioden har Oslo kommune gått med store netto overskudd, i fjor med 1,4 milliarder og året før med 1,5. Siv Jensen kan ikke skylde på at de ikke har hatt penger og handlingsrom til å gjøre mer for eldre og syke. Hvor ble det av Frps løfter om at de ville prioritere eldreomsorg knallhardt foran andre ting? I Oslo bystyre har de hver høst stemt ned forslag om større bevilgninger til bydelenes arbeid for gamle og syke. De overser at eldreombudet i byen slår alarm og sier at det reelle behovet for sykehjemsplasser kamufleres.

Istedenfor å være ydmyke finner Frp på tusen unnskyldninger for at de ikke lykkes i Oslo. De får ikke regulert tomten i Spania, bydelene gjør ikke god nok jobb, Omsorg + er bare utsatt en del ganger, osv. Frps eldrebyråd Listhaug syns det er totalt uakseptabelt hver gang media forteller om en alvorlig syk pasient som ikke får plass. Hun er verdensmester i å glemme at hun selv har ansvaret - skylder på bydelene, helseforetakene, regjeringen, osv. Men det gjenstår at Frp ikke løfter en finger og fortsatt lar bestillerkontorer overprøve medisinsk ansvarlige og nekter å opprette ventelister.

For å bli troverdig må man først rydde i eget hus. Ellers blir det et glasshus. De eldre taper når alt skal stå og falle på Frps teoretiske stykkpris-revolusjon, som er helt i det blå. Imens lider tungt pleietrengende i Oslo. Der har de styrt eldreomsorgen i seks år til ingen nytte. Eldregeneral Hagen og Siv Jensen står i spissen for Frp i hovedstaden. De tar ikke en gang selvkritikk og oppgjør med sin forsømmelse av eldre og syke. Hvem er da politikere som bare prater?

Annonsebilag