RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem brukte hullet?


Under sprenging og graving på tomten i Kongsveien på Holtet kan man nå se et hull i fjellet. Flere lurer på hva dette har vært brukt til. Foto: Dag Jarnøy
Under sprenging og graving på tomten i Kongsveien på Holtet kan man nå se et hull i fjellet. Flere lurer på hva dette har vært brukt til. Foto: Dag Jarnøy
En åpning i fjellet under krysset Raschs vei/Ekebergveien har vekket fleres nysgjerrighet.

HOLTET: Det sprenges og graves på tomten ved siden av det gamle Funkis-bygget som fra 1935-65 huset Nordstrand kino.

– Rett her på nordsiden inn i fjellet, i retning av dagens lyskryss, lå det et lite tilfluktsrom. Det er nå kommet til syne. Jeg husker den låste jerndøren på 1950-60 tallet, og luftekanalen som kom opp av bakken på toppen, forteller Dag Jarnøy, leder av Bekkelagshøgda lokalhistoriske forening (BLF).

Kastet stener

Jarnøy gikk forbi stedet hver dag i flere år.

– Jeg og skolekameratene mine puttet noen stener inn i luftekanalen for å høre om det var langt ned. Men vi hørte ikke noe, og ingen kom løpende for å kjefte på oss, så vi skjønte at tilfluktsrommet ikke var i bruk. Noen av gutta mente det måtte være et stort rom som gikk flere hundre meter inn og under Raschs vei, sier han.

For noen år siden fikk Jarnøy en anledning til å kikke inn i «rommet».

– Døren stod på gløtt og jeg gikk inn. Rommet bøyde av mot høyre (sydover), men var forbausende kort. Tipper det kan dreie seg om 8-10 meter, tror han.

Det lokalhistorikeren nå lurer på er om det er noen som vet mer om tilfluktsrommet. Når ble det bygget? Var det før krigen 1940-45? Var det for sivile eller noe tyskerne brukte under krigen?

– Dette kun vært artig å få svar på. Håper noen har fasiten, og kontakter meg, sier Jarnøy.

Lege og sushi

Tomten det nå graves på skal i løpet av et år huse en bygning med et mini-Volvat drevet av nordstrandlegen Ola Sand, en leilighet, butikker på gateplan og et underjordisk parkeringsanlegg. I «gamle Funkis» blir det sushibar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere