Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem dekker du deg for?

 
 

For noen uker siden besøkte jeg Melisa frisør på Hauketo, som tilbyr hårklipp til kvinner som dekker seg til med sjal eller burka. Jeg hadde aldri tenkt på det før, hvor kvinnene som dekker seg til, klipper håret.

Selv synes jeg mange av sjalene som er å se, er vakre og stilige, men det smerter meg som kvinne især å tenke på at en grunn til at noen muslimske kvinnene dekker seg til med sjal, er at de ikke skal vekke attrå hos det motsatte kjønn. Hvorfor i all verden skal vi gjemme bort vakre kvinner? Hvorfor skal vi ikke kreve at menn styrer sin begeistring isteden for? Kanskje får kvinner gå mer i fred med sjal på hodet i land der dette er mer vanlig, men i Norge vekker sjalet oppsikt. Andre kvinner begrunner sjalet sitt med at det er et påbud eller et ønske fra Allah, men ikke alle muslimske kvinner er enig i denne tolkningen av islam.

Kvinner over hele verden har dekket hodet sitt med sjal i flere tusen år, vi ser spor av dette også i norsk bunadstradisjon, der ulike hodeplagg som brudekroner, luer, sorte og hvite skaut er et uttrykk for sivil status. Men er det likevel slik at vi kvinner skal godta at fordi noe var slik for tusen år siden, så er det slik fremdeles?

Det er ikke bare muslimske kvinner som dekker seg til. Sikh-menn bruker turban og ortodokse jøder bruker kippa. Og ortodokse jødinner bruker parykk eller skaut. Jeg synes ikke vi skal si nei til slike religiøse uttrykk i Norge, men vil gjerne utfordre den enkelte bærer av et religiøst hodeplagg til å spørre seg selv: Hvorfor bærer jeg dette plagget? Er det for min egen overbevisning eller er det fordi noen rundt meg krever det?

For et par uker siden var jeg på storhamstring på mitt lokale senter, og med favnen full av barnetøy i køen foran kassen, kjenner jeg tyngden av en kampestein synke i magen. Et boblende raseri veller opp i meg. En liten pike kikker opp på meg med nydelige øyne og et alvorlig drag om munnen. Hun er vel omtrent to år. Hodet er dekket av brunt, trangt sjal. Jeg tviler på at den lille piken har noe særlig gudsforhold. Og hvis foreldrene mener at en toåring vekker attrå så er kanskje ikke et trangt sjal svaret. Hvorfor kan ikke den vesle jenta få vente med sjalet til hun selv kan ta et bevisst valg om hun har lyst til å dekke seg til for storsamfunnet?

I redaksjonen flirte folk litt da jeg fortalte om frisørsalongen for damer med sjal. Men det er jo en artig idé. Men det er ikke alltid like praktisk å dekke seg så veldig til. For et års tid siden kom jeg og min mann kjørende sørover på E6 forbi utkjøringen fra Lambertseter. Begge oppdager raskt en bil med litt vinglede kurs. Føreren vil tydelig ut på motorveien, og legger seg rett i siden på en lastebil, som ikke kan se den lille personbilen, som dermed ender i grøfta. Jeg holder på å dø av nysgjerrighet når vi passerer den havarerte bilen. Er det en full mann som sitter klar med revolveren sin? Nei. Det er to damer i heldekkende burka. En liten sprekk til øyene er alt, og trolig er det mangel på sidesyn som er grunnen til at det akkurat holdt på å gå galt i trafikken. Å kjøre med burka er like dumt som å kjøre med en svær hette på hodet, noe som slettes ikke er uvanlig på norske veier.

Men jeg er heller ikke av dem som tar til orde for å forby bruk av religiøse symboler, som både kippa, kors og burka er. For det er ikke nødvendig å forby alt man ikke begeistres av!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!