RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem er fienden?

Behøver vi fiender, eller er vi fienden, spurte Jørgen Johansen da han holdt foredrag på Stovner bibliotek.

Stovner: Folkeakademiet arrangerte bokkafé forrige lørdag. Som foredragsholder hadde de hentet inn Jørgen Johansen fra Folkereisning Mot Krig. Dagens tema var "Trenger vi en fiende?" og åpnet for mange interessante diskusjoner.

Flyttet grenser

For tjue år siden var Ikkevoldsaken et hett tema i alle media. Jørgen Johansen og navnebror Ivar Johansen var redaksjonsmedarbeiderne som ble tiltalt etter spionparagrafen.
Gjennom razzia og tiltale etter spionparagrafen ville de skremme journalister fra å drive med gravende journalistikk. Forsvaret og sikkerhetspolitikken skulle det ikke skrives om. Og det har de langt på vei lyktes med, mener Jørgen Johansen, til daglig fredsforsker på Universitetet i Tromsø.
Forsvaret tapte, de to redaksjonsmedarbeiderne ble frikjente, og noen grenser ble flyttet i forhold til hva som var tillatt å skrive om. Allikevel har pressen blitt mindre kritiske til Forsvaret og Norsk sikkerhetspolitikk.
Jørgen Johansen tror at det i dag er få som husker at redaksjonsmedlemmene i Ikkevold faktisk ble frikjent.

Norges rolle

Er vi fienden? spør fredsforskeren og henviser til Norges rolle som storeksportør av våpen og fredsmegler rundt om i verden.
Vi tilhører verdens rikeste overklasse. Vi, Norge, er per innbygger verdens største våpeneksportør. Per hode har vi også verdens 3.største militærbudsjett, forteller en engasjert, Jørgen Johansen og fortsetter:
Norge ledet FNs sanksjonskommite mot Irak. Resultatet er som et masseødeleggelsesvåpen. Drepte bare de svake. Vi har som nasjon meglet i 14 internasjonale konflikter. Ingen har lyktes. Vi deltok i kriger mot Serbia, Afghanistan og Irak. I krig mot et annet land annet hvert år under Bondevik. Et prestestyrt Norge.
Behøver vi fiender, eller er vi fienden? spør Jørgen Johansen.

Hva skjer rundt oss

De få fremmøtte denne dagen fikk et noe annet bilde av hva som skjer med og rundt oss. Fredsforskeren belyste også mange andre og følsomme temaer, som fordelingen av goder mellom nord og syd, ødeleggelsen av det biologiske mangfold og ikke minst synet på hvem som er terrorister.
Mens Norge deltar aktivt i okkupasjonen av Afghanistan, intervjues og avbildes forsvarsminister Krohn Devold i Kvinner og Klær, ironiserer Jørgen Johansen på slutten av et foredrag tettspekket med argumenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere