RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem er passasjeren ved siden av på t-banen?

Forfatter Hanne Mari Førland ble så nysgjerrig på menneskene hun tar t-banen sammen med at det ble bok av det.

OSLO: – Jeg satt ofte på t-banen og tenkte for meg selv; hvem er egentlig hun som sitter ovenfor meg? Jeg ønsket å vite historiene til mine medpassasjerer, forteller forfatter Hanne Mari Førland.

Hun var også fasinert av hvordan t-banelinjene binder byen og menneskene her sammen. Derfor fikk hun med seg med fotograf Siv Sivertsen og laget boken «Langs Linjene - Møter ved Oslos t-banespor».

En delt by?

Gjennom å intervjue 26 personer, en fra hver t-banestasjon fra Østerås til Ellingsrudåsen, for så å lage korte tekster og dikt basert på samtalene, har hun skapt en bok litt utenom det vanlige. Dette er også en fotobok, med kunstneriske bilder fra t-banelinjen.

– Hva håper du folk sitter igjen med etter at de leser denne?

– Jeg tror det blir en bok du kan bla litt i, legge fra deg og kikke på igjen og igjen. Det er også en bok til ettertanke, håper jeg.

– Var det noe du ble spesielt overrasket over under intervjuene dine?

– Det som har slått meg er hvor mye jeg har fått å tenke på selv. De jeg snakket med har vært overraskende åpne og delt sine tanker og historier. Temaene i boka er mange. Noen snakker om at byen vår er delt, og hvordan fordommene våre går begge veier. Heldigvis eksisterer mangfoldet, og det er jeg glad for. Det er det som gjør Oslo til en storby, påpeker Førland.

LES OGSÅ: «Hvem tror du at de tror at du er? »

En tid for seg selv

– Turister som kommer fra andre land kan mene at nordmenn er litt asosiale på t-banen, hva tenker du om det?

– Personlig synes jeg det er helt greit at man har sin egen stund, hvor mange enten leser, hører på musikk eller er på mobilen. Det er så mye prat i hverdagen fra før av, så hvorfor ikke sitte stille og ha litt tid for seg selv? spør forfatteren.

Selv har hun brukt banen flittig i over 20 år, noe hun ikke har tenkt til å gi seg med.

LES OGSÅ: – Oslo er ikke en delt by

Hater å stå i bilkø

–T-banen er et miljøvennlig alternativ. Jeg kjører sjelden til jobben, for jeg kan ikke fordra å stå i bilkø, sier Førland

Hun har lagt merke til at flere bruker banen nå enn tidligere, og er sikker på at det vil komme en enda større økning ettersom tilbudet blir bedre. For tiden tar hun banen i hele 40 minutter til jobb, hver vei.

– Heldigvis går jeg på t-banen såpass tidlig at det alltid er sitteplass til meg, ville så klart vært en annen opplevelse dersom jeg var nødt til å stå i de førti minutter, sier Førland til dittOslo.

– Hvordan fant du intervjuobjektene dine?

– Noen er mennesker jeg kjenner, andre er venner av venner, og enkelte er fremmede jeg tok kontakt med i området rundt t-banestasjonen, slik som på den lokale kafeen, forklarer hun.

Førland hadde ingen bestemt ramme rundt hvem hun ønsket å ha med, personene i boken er godt spredt i alder og det er cirka 50–50 menn og kvinner. Unntaket er barn/unge.

– Det ville i så fall vært et helt eget konsept, sier hun.

LES OGSÅ:

Oslo er helt klart en delt by

Lekkert og godt fra Bagatelles lillebror

Slik blir den nye Østbanehallen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere