RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem får valpen til Isa?


LABBESPOR: Som mor - så sønn! Lille Ramsen på 9 uker følger i sin mors labbespor, og skal bli førerhund.
LABBESPOR: Som mor - så sønn! Lille Ramsen på 9 uker følger i sin mors labbespor, og skal bli førerhund. Foto: Foto: Kristin Tufte Haga
Lille Ramsen på 9 uker skal bli førerhund som sin mor. Og en gave fra Lions Grefsen.

GREFSEN/ST. HANSHAUGEN: Lions Grefsen støtter både lokale, nasjonale og internasjonale aktiviteter. Sist ut er penger til innkjøp av en liten hundevalp, som gjennom Lions Førerhundskole på St. Hanshaugen, skal «utdanne» seg til å bli en god førerhund.

Ifølge Lions skal en god førerhund blant annet gi den synshemmede stor bevegelsesfrihet, sikkerhet, vennskap og glede.

Førerhunden skal gi frihet og selvstendighet. Overalt kan den synshemmede ferdes trygt med førerhunden sin: I byen, på landet, på joggeturer i skogen og på fjellet.

– Det stilles strenge krav til hunden som skal læres opp. Den må blant annet være tillitsfull og menneskevennlig, glad i barn, nervesterk og trygg, vennlig ovenfor andre hunder, ikke skuddredd eller engstelig ovenfor trafikk, kan president i Lions Grefsen, Torbjørn Togstad fortelle.

– Vi håper og tror at lille Ramsen vil inneha alle disse egenskapene, og kanskje kan den også som førerhund glede noen i vår egen bydel, sier Togstad.

Som å miste synet på nytt

Håkon Skivik fra Kristiansand, er synshemmet. Han har nettopp overtatt mamman til Ramsen, Isa på to år, begge av rasen "stor puddel", og som skal være Håkons førerhund fremover.

– Som synshemmet er man veldig avhengig av en god førerhund, og jeg tror Isa kan bli en bra ny førerhund for meg. Jeg har jo hatt slik hund tidligere, og det å miste sin førerhund, er nesten som å miste synet på nytt, sier Håkon, som nå bor en periode i Lions Førerhundskoles lokaler i Vallegaten på St. Hanshaugen.

Samtrening

– Nå skal det samtrenes, og de synshemmede ogd hunene bor på førehundskolen under samtreningskurset i tre – fire uker. Deretter følger en ukes opplæring på hjemstedet, og så senere oppfølgning fra skolen minst én gang i året, forteller leder av Lions Førerhundskole, Tor Sannem.

Lions Førerhundskole ble startet i 1966 i Bekkestua. Skolen flyttet til St. Hanshaugen i 1973.

Flere hundre førerhunder er levert fra skolen til hele landet.

Gode venner hjelper andre

Lions Grefsen arbeider ellers blant annet mot narkotika under mottoet «Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne».

Klubben har også flere aktiviteter i bydelen for å hjelpe eldre og andre trengende.

– Dette er helt i tråd med klubbens slagord som er «Gode venner som hjelper andre», ifølge Togstad.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere