*Nettavisen* Nyheter.

Hvem skal bestemme? - Fredag 28. januar

Vurderingstiden er for lengst gått ut på dato. Nå vil vi se fysisk arbeid!

Det var stor glede da samferdselsministeren gikk ut og sa at hun prioriterte Mosseveien i tunnel. Hun hadde jo også godt følge av politikere fra mange andre politikere.
Men så kommer altså melding som Østlandssendingen først fanget opp; Statens Vegvesen ønsker ikke noen forbedring langs Mosseveien i løpet av de første 17 år. Da er det vi tillater oss å stille spørsmålet: Hvem er det som bestemmer? Kan vegvesenet som faginstans overprøve politiske topp-signaler?
Det har vært mange og langdryge tautrekkinger for å få Mosseveien i tunnel. Vi må gå 30-35 år tilbake i tid for å minnes de første forsøk på noe så utenkelig som å legge en av hovedveiene inn til hovedstaden i fjell. Riktignok hadde man sett lange tunneler i utlandet, men Mosseveien - nei, det var urealistisk.
Nå er det ikke problemer med den tekniske gjennomføringen det står på. Norge kan jo slå seg på brystet og si at vi har Europas lengste tunnel. Men for vårt lokalmiljø er det altså evnen til å komme igang som er det vanskelige. Da Høyre i sin tid motvillig aksepterte en eller annen form for bompenger også etter 2008, var det nettopp for å få bygget ny E 18 helt fra Holmen i vest til Fiskevollbukta i øst.
Men nå vil tydeligvis Statens Vegvesen bruke bompengene til noe annet. Kan de virkelig bruke makt i form av å lage sin egen prioriterte liste? Utrolig!
Om politikerne fortsatt skal ha noen form for troverdighet, må de omgående komme på banen. Samferdselsministeren som selv bor på Ljan, må repetere det hun sa sist sommer: "Jeg vil prioritere Mosseveien i tunnel!". Tydeligere og mer gledelig kunne hun ikke ha uttrykt seg. Og det sa hun ikke som Ljan-beboer, men som samferdselsminister - den øverste person på samferdselsstigen. Og hun har et politisk flertall bak seg. Vi nevnte at Mossevei-planer har eksistert i mange ti-år. Nå må vi få et vedtak om igangsetting som ikke noen kan rokke ved. Alle som hver dag må lide seg gjennom rush-køer må få se en slutt på sin tålmodighetsprøve. Og det samme er tilfelle for alle de som bor langs den eksisterende Mosseveien, og som i årevis har blitt forespeilet bedring av sitt lokalmiljø. Nå må det bli slutt på å bare snakke om Oslo-pakker og om hvordan en tunnel skal finansieres. Vurderingstiden er for lengst gått ut på dato. Nå vil vi se fysisk arbeid!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.