*Nettavisen* Nyheter.

Hver fjerde sykkel blir stjålet i Oslo

En slik enkel spirallås holder ikke, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Trygvesta. I stedet anbefaler hun en forsikringsgodkjent lås, som er mye vanskeligere å bryte opp.

Sykkeltyverier er fortsatt et utbredt problem, og Oslo peker seg ut som verstingområdet. Majorstua er blant stedene det er mest utrygt å sette fra seg sykkelen.

OSLO: Trygvesta og politiet har kommet ut med nye tall over antall sykkeltyverier. Disse viser at tallet ligger stabilt og høyt. Men etter mange år med økning ser tallet ut til å flate ut, ifølge forsikringsselskapet. Hver fjerde sykkel som blir borte hører hjemme i Oslo, viser tallmaterialet.

Stabilt høyt

Mange års økning i sykkeltyverier ser ut til å flate ut, melder TrygVesta og politiet. I Norge stjeles det årlig 55.000 sykler til en verdi av 275 millioner kroner. Tallene fra politiet viser 5908 sykkeltyverier første halvår i 2009, mot 5915 første halvår 2010. Antallet sykkeltyverier meldt selskapet første halvår i 2010 har gått ned med 22 prosent i forhold til samme periode i fjor. Men politiets tall viser at antall tyverier på landsbasis er uendret fra i fjor.

– Tallet på sykkeltyverier har i de siste årene vært altfor høyt. De siste fem årene har det vært en økning på landsbasis på over seks prosent. Det er gledelig hvis vi klarer å snu denne trenden, sier pressetalskvinne Heidi Tofterå Slettemoen i Trygvesta.

Sveinung Wergeland Sørbye i Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min (AISSM) forteller hvor sykkeltyverier oftest forekommer.

– Vi vet at Majorstua og Sentrum politistasjon har mange slike saker. Det er gjerne på steder med store sykkelparkeringsplasser at tyveriene skjer, sier han.

Lett å anmelde

I fjor høst ble det mulig å anmelde sykkeltyverier på politiets nettsider. Du trenger ikke lenger møte opp fysisk på politihuset. Trygvesta tror derfor at et høyt tall tyverier kan dekke over det faktum at flere anmelder slike saker enn før.

– Det har gjort det lettere å anmelde tyveriene. Derfor tror jeg at det i realiteten har vært en nedgang i faktiske sykkeltyverier, men at en større andel av tyveriene er blitt anmeldt, sier Sørbye.

En av fire sykkeltyverier skjer altså i hovedstaden. Fra 2008 til 2009 er politianmeldte tyverier økt med 16,4 prosent i hovedstaden, viser tallene. Fortsatt er det mange syklister som gjør jobben altfor enkel for tyven, ifølge Trygvesta. Sveinung Wergeland Sørbye gir dette enkle rådet til sikring av kjøretøyet.

– Det viktigste enkelttiltaket er å låse sykkelen fast i noe, ikke bare i seg selv. Neste trinn er å bruke en ordentlig lås. Bruk ti prosent av verdien på sykkelen til lås. Det skal være en FG-godkjent lås, lyder rådet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.