RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvert tredje barn er overvektig


Fotball i skolegården: – Skolehelsetjenesten må i større grad informere om viktigheten av et sunt kosthold og fysisk aktivitet, sier Aina Stenersen, bystyrerepresentant for Frp. Illustrasjonsfoto: J. Messel
Fotball i skolegården: – Skolehelsetjenesten må i større grad informere om viktigheten av et sunt kosthold og fysisk aktivitet, sier Aina Stenersen, bystyrerepresentant for Frp. Illustrasjonsfoto: J. Messel
– Vi må tørre å snakke om vekt som et problem, sier bystyrerepresentant Aina Stenersen (Frp).

GRORUD: Uttalelsen hennes kommer i etterkant av en rapport fra Kunnskapssenteret ble offentliggjort, som slår fast at 15–20 prosent av barn og unge sliter med overvekt eller fedme.

Overvekt og økonomi

Flere undersøkelser viser at det er en sammenheng mellom sosioøkonomisk posisjon og overvekt. Ungdommer fra familier med dårlig familieøkonomi har høyere forekomst av overvekt og fedme sammenliknet med dem som kommer fra familier med god økonomi.

Les også: Oslos barn sliter med angst

Les også: Vil ha 1000 nye helsesøstre

– Vi ser at på samme måte er det forskjeller mellom bydelene i Oslo. I vestlige bydeler er 15–19 prosent av barna i alderen 8–12 år overvektige, mens tallet er 26–29 prosent i øst. Flere av østkantbydelene har utfordringer, da også spesielt med tanke på flere minoritetsbarn, sier Aina Stenersen, varamedlem i Oslo bystyre.

Undersøkelsen Ung i Oslo 2012 baserte seg på undersøkelser av 10 000 elever fra 9.-klasse, 10. klasse og 1.-klassinger på videregående viser at det er store forskjeller mellom bydelene når det gjelder hvor fysisk aktive ungdommene er.

Mer aktive i vest

Unge på vestkanten er mer fysisk aktive enn ungdom på østkanten. Helsedirektoratet anbefaler barn og unge å være aktive minst 60 minutter i løpet av dagen.

– Barn med fedme i gjennomsnitt har dobbelt så mye emosjonelle vansker og atferdsvansker som barn i normalbefolkningen. Fedme kan gi psykiske problemer, og psykiske problemer kan bidra til fedme, sier Stenersen.

Les også: Hopper tau for å holde elevene i form på Lindeberg

Hun etterlyser at skolehelsetjenesten i større grad må informere om viktigheten av et sunt kosthold og viktigheten av fysisk aktivitet i hverdagen.

– Etter mitt syn er det viktig å tørre å gjøre kropp, vekt og fysisk aktivitet til et tema i møtet med det overvektige barnet og familien. Det man kan snakke om, kan man også gjøre noe med, poengterer hun.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere