RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvetebegjær


SOMMERGODT: Grilla lam med bulgursalat
SOMMERGODT: Grilla lam med bulgursalat
Dette er Italia og Tyrkia blandet på en tallerken, i møte med norske tradisjoner.

Helseprofetenes mas om karbohydrater og glykemiske indekser har snart gjort hvete til et skjellsord. Har man gluten-intoleranse, må man selvsagt være forsiktig. Men jeg er fremdeles hvetens venn.

Det finnes utallige, spennende hveteprodukter, som for eksempel cous-cous og bulgur. Disse er som regel laget av durum-hvete som er renset, forhåndskokt, delt opp og soltørket. De finnes både med og uten skall jeg foretrekker dem med, da har de høyere næringsverdi og bedre smak. Forskjellen er at i cous-cous blir kun det innerste av kornet brukt, de ligner rå gryn, mens bulgur bare er hvetekornet som er delt opp i litt grovere biter. Bulgur er derfor langt mer næringsrikt, faktisk mye sunnere enn ris.

Bulgur stammer fra Midt-Østen og ble blant annet brukt i Babylon for 4000 siden. Dessuten er bulgur nevnt flere steder i Bibelen. I Norge er det ikke så allment ennå, men jeg spår den en lysende fremtid!

Bulgur er superlett og jobbe med. Den er allerede kokt, så den trenger bare å trekke til seg væske, så er den ferdig. Dette gjør at man kan variere i det uendelige med smaken. Bulgur kan lages med alle typer buljonger, viner eller smakstilsetninger, derfor passer den godt til det meste.

Jeg synes det er veldig interessant å tilsette flere ingredienser i den, mer som en salat. Bare en klump med kokte korn blir litt vel sun tog en smule traust. Masse friske urter og knasende al dente grønnsaker løfter bulguren til et høyt nivå. Den kanskje mest klassiske retten med bulgur heter tabouli eller taboulleh og er en tyrkisk oppfinnelse som smaker veldig friskt.

Ukens rett er en variant av tabouli laget med øko-bulgur med skallet på. I denne har jeg blandet vårens friske grønnsaker. Kjøttet er lam, men ikke som vanlig lam på grillen. Dette er saltet lammebog i skiver som først har fått kokt seg helt mørt. Deretter er det lagt på varm kullgrill, penslet med sitrongress og rosmarin og servert på toppen av bulgursalaten. En smakskraftig pistou blir servert som saus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere