RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hveteøl til hvetebakst


Bøgedal Hvede Bryg No. 276 (kr 169, spesialbestilling.
Bøgedal Hvede Bryg No. 276 (kr 169, spesialbestilling. Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby
Enkle gleder kan være minneverdige. Drikk hveteøl til hvetebakst.

Rundstykker er noe de færreste av oss drikker vin eller andre alkoholholdige drikker til. Ofte er de en del av en frokost, og da sverger vi gjerne til juice eller melk. Om du derimot serverer rundstykkene litt utpå dagen, er det ingenting i veien med en leskende alkoholholdig variant ved siden av.

Passende øl

Rundstykkene i seg selv har ikke all verdens smak, men viser sin hovedråvare hvete aller tydeligst. Videre har de strø av krydderne fennikelfrø, korianderfrø og sesamfrø. Dette gir dem et variert krydret preg, men det er det piskede smøret med bacon som blir mest dominerende i smaksbildet. Ingen av disse smakene roper på vin som følge. Og kanskje vil vin virke litt snobbete i denne settingen?

Jeg velger heller å konsentrere meg om å finne fram til en passende øl. Det er da ganske naturlig å velge en øl laget på hvete, slik at vi får en del av de samme smakene. Hveteøl har dessuten ofte god fruktighet og friskhet, som vil være med på å rense opp etter det fete baconsmøret. Videre kan vi med fordel gå for en øl med et visst krydderpreg for å matche strøet på rundstykkene.

Nydelig harmoni

Vi har flere gode varianter av denne typen øl i Norge, men jeg velger likevel en dansk variant her, nemlig Bøgedal Hvede Bryg No. 276 (kr 169, spesialbestilling) som fungerer perfekt til akkurat denne oppskriften.

Ølen er tilsatt appelsin, sitrus og koriander, og viser tydelig de samme aromaene i duften. I tillegg har den en aromatisk lukt av urter og gjær. Smaken er fyldig og rik, med en frisk fruktighet og en lett bitter avslutning. Mye av aromaene fra duften er også å finne i smaken.

Hvetesmaken fra rundstykker og øl harmonerer nydelig. Strøet på rundstykkene blir fint akkompagnert av de delikate urtearomaene, og den rike fruktigheten renser opp etter fet baconsmak. Dette er en kombinasjon som absolutt bør prøves, og som beviser at verken mat eller drikke behøver å være avansert for å gi en virkelig god smaksopplevelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere