RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvit overraskelse


Leyda Sauvignon Blanc Reserva 2010 (best. nr. 5207401, kr 139,90, bestillingsutvalg)
Leyda Sauvignon Blanc Reserva 2010 (best. nr. 5207401, kr 139,90, bestillingsutvalg) Foto: Foto: Carl Martin Nordby
Vi kjenner til de røde, rimelige vinene fra Chile. Men det finnes hvite viner også.

Denne uka står en enkel råvare i naturell form – reker – i begivenhetenes sentrum. Til rekene serveres en frisk dressing med hvitløk, sitron og yoghurt. Finner vi en vin med tilsvarende lette, friske og sjøpregede smaker, kan det enkle måltidet bli minneverdig.

Viktig drue

Det vi ser etter, er en lett, tørr, frisk hvitvin uten opphold på eik. En eiket vin vil bli altfor rik for retten og overkjører de delikate smakene. Vi kan allikevel ha litt karakter og aroma i vinen, så lenge det ikke blir for dominerende og kraftig.

En drue som raskt dukker opp som en kandidat, er den franske Sauvignon Blanc. Druen er nok mest kjent for å være ingrediensen i Sancerre og Pouilly-Fume fra Loiredalen, men den er også viktig i Bordeaux og på New Zealand. Det de fleste ikke vet, er at druen også har et stort potensial i de litt kjøligere områdene av Chile.

Her lages aromatiske, lette, friske varianter som virkelig gir uttrykk for druens kvaliteter. Vinene er knusktørre og har ofte friske aromaer av stikkelsbær, solbærblad og sitrus.

Ypperlig klima

Ukens anbefaling er Leyda Sauvignon Blanc Reserva 2010 (best. nr. 5207401, kr 139,90, bestillingsutvalg) som kommer fra produsenten Vina Leyda. Denne produsenten holder til i området Leyda, et underområde til San Antonio-dalen i Aconcagua. Området ligger nær kysten og har et moderat klima som igjen er med på å gi vinene god friskhet.

Vår utvalgte vin har en frisk duft av sitrus, mandarin, urter og stikkelsbær. Smaken er syrlig, med en rik og saftig frukttone og et hint av urter og gress.

Vinen er et flott akkompagnement til rekene. Dressingen er også med på å bidra til at vinen kommer til sin rett, og forsterker de friske, delikate aromaene. Neste gang du står ved polhyllene, prøv en hvit chilener og la deg overraske av hva det søramerikanske landet med den lange kyststripen har å by på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere