RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvite busser gjorde inntrykk

I oktober var tre 10.klasser fra Bjørnsletta ungdomsskole, med hvite busser rundt i konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig.

Bjørnsletta: - Det var en flott opplevelse, samtidig som det gjorde sterkt inntrykk på oss, forteller Helge Johan Rød Flinder (15).
Godt forberedt
Flere av ungdommene hadde blandede forventinger før den spesielle turen.
- Jeg gruet meg litt, spesielt med tanke på det å skulle oppleve konsentrasjonsleirene på nært hold, forteller Anine Kierulf (15).
Hun var ikke den eneste.
- Vi visste det kom til å bli mange sterke inntrykk, det føltes litt uvirkelig, forklarer Agnes Dyvik (15). I forkant av turen hadde de tre 10.klassene besøk av flere personer som selv hadde opplevd tiden med krig.
- Allerede i februar hadde vi besøk av Julius Paltiel, forteller Helge Johan (15).
Han satt i sin tid i Auschwitz, og er en av to gjenlevende norske jøder etter krigen. I tillegg hadde de også besøk av Odd Kjus og Wanda Heger.
- Odd Kjus satt i konsentrasjonsleiren i Sachsenhausen, og han fortalte sterke historier fra den tiden, forteller Christian Høie Lie (15).
- Wanda Heger skrev lister for de hvite bussene, og bidro i stor grad i hjelpearbeidet, fortsetter Christian.
Heger kommer også fra Ullern, og var med de tre klassene nedover som guide.
Ett år i forveien ble det bestemt at klassene skulle dra med hvite busser på klassetur, og finansieringen har elevene stått for selv.
- Hver klasse samlet inn 100.000 kroner, forteller Agnes.
Pengene ble samlet inn gjennom at elevene tok småjobber individuelt, eller at de jobbet i grupper.
- I tillegg har vi fått støtte fra forskjellige fond, forteller Christian . Alle er de glad for at de fikk samlet nok penger til turen.
- Alle klasser burde dra med hvite busser, mener Helge Johan, som synes turen har skapt større interesse, forståelse og kunnskap om viktige temaer. - Det er rart å tenke på alt vi ikke visste før vi dro, forteller Christian.
Dette er noe alle bør vite, fortsetter han. - Vi har fått et helt annet forhold til blant annet ord som nynazisme, etter turen forteler Helge Johan. Ungdommene forteller at de før turen kunne se på nyhetene, lese aviser og tidsskrifter, uten og tenke over betydningen av nynazisme. - Jeg merker at nå reagerer jeg med engang, hvis temaet er opp i nyhetsbildet, forteller Christian.
Støttet hverandre
Klasseturen med hvite busser har også lagt stor vekt på toleranse og respekt.
- Vi har sett og hørt om hva som har skjedd i konsentrasjonsleirene, og det er vår oppgave å forhindre at historien gjentar seg, forklarer Christian.
Etter turen har alle ungdommene fortalt både venner og familie om inntrykk fra turen.
- Man får lyst til å fortelle om det til andre, fordi det er alvorlig, viktig og noe alle burde vite, forteller Helge Johan.
De andre er enige.
- Man får ikke samme kunnskapen ved å lese historiebøker som det å ha besøkt leirene, sier Agnes. I tillegg til besøk i konsentrasjonsleirene hadde klassene en fin tur sammen, med mye kultur. - Vi hadde et variert program, og passet på at ingen ble sittende alene, forteller Agnes.
Mellom de historiske besøkene ble det lagt inn forskjellige aktiviteter som blant annet sightseeing. - Hele turen var en flott opplevelse, synes Helge Johan.
Ungdommene forteller at de var glad de var så mange.
- Vi kunne støtte oss til hverandre, fordi vi hadde sett det samme, og fått like inntrykk, forteller Anine. I etterkant av turen arbeider elevene fortsatt med temaet.
- Vi skal levere inn et ferdig produkt fra turen, forteller Agnes.
Hun forteller at man kunne velge mellom å skrive dagbok, lage bildebok, album, film, dans eller minnebøker.
- Vi synes det er bra at vi har hatt så mye tid både i forkant og etterkant, og alt vi har fått oppleve og lære, sier de fire ungdommene. - Inntrykkene fra turen med hvite busser er noe vi kommer til å ta med oss videre og huske resten av livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere