RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvor ble det av søndagsfreden?


Kjell Erik Larsen, Elin Toft og Kari Riis Larsen prøver å nyte søndagen, men det er ikke lett når Sissel Ramsøe Bredesen, Roar og Stine Grønvold har vært i redskapsboden. Bildet er riktignok arrangert og det på en tirsdag.
Kjell Erik Larsen, Elin Toft og Kari Riis Larsen prøver å nyte søndagen, men det er ikke lett når Sissel Ramsøe Bredesen, Roar og Stine Grønvold har vært i redskapsboden. Bildet er riktignok arrangert og det på en tirsdag.
Klipper du gresset søndag formiddag? Da kan naboen med loven i hånd anmelde deg. Mange vegrer seg mot å si fra til "bråkete" naboer.

KORSVOLL: Klokken er halv elleve søndag morgen. Lette hvite skyer danser over himmelen. I treet i hagen sitter en fugl og kvitrer. Alt er fredelig og..

Stillheten brytes i det et gressklippermonster hyler mot himmelen.

De neste par timene vandrer naboen opp og ned i rette linjer over plenen sin. Med øreklokker. Litt bortenfor dras det snart i gang en elektrisk hekksaks. Over veien spyler en dame gårdsplassen med sin nye høytrykksspyler. Mannen litt borti gata fyrer opp motorsaga for å beskjære tretopper. En annen skal endelig pusse ned en sliten mur.

Støyforurensing

I en hage i Langåsveien sitter naboene Elin Toft, Sissel Ramsøe Bredesen og Roar og Stine Grønvold. Sistnevnte er nyvalgt leder for Korsvoll vel.

Velet har ingen regler eller forbud mot å klippe gress på søndager, men oppfordrer beboerne om å ta hensyn til naboen, sier velleder Grønvold.

Likevel har parken av motoriserte hageredskaper, og dertil støy, økt betraktelig de siste 15-20 årene. I den samme perioden har Korsvoll-naboene opplevd en sterk økning av støyforurensning.

HVA MENER DU? SI DIN MENING NEDERST I SAKEN!

Én støyfri dag

- Vi lever i bråk og støy hver eneste dag, da hadde det vært fint med en støyfri dag i uken. Søndag er en god dag, ikke minst fordi lovverket allerede forbyr "helligdagsbråk". Mange gjør det nok ubevisst, eller tenker rett og slett ikke over at de bråker for de andre i nabolaget, sier Toft. - Vi har tatt med bystøyen inni hagene våre.

Samtidig er hun klar på at det er mye støy man må tåle.

- Vi skal ha en veldig høy toleranse for barn som leker, og ambulansehelikoptere.

Hellig ut på dato?

Kanskje er det en gammeldags tanke at søndagen skal være rolig - eller holdes hellig som det het før. I Lov om helligdagsfred er det kirketiden som ligger til grunn for at man skal ta en rekke hensyn, også med tanke på støy. I en tid der stadig færre går i kirken, har helligdagsfreden gått ut på dato?

Nei, mener de i Langåsveien. Enten man er religiøs eller ikke, trenger man muligheten til å slappe helt av i egen hage, om enn bare en dag i uka.

HVA MENER DU? SI DIN MENING NEDERST I SAKEN!

En hektisk hverdag

Mange strekker seg langt før de ber naboen om å la være å bråke - noen er hårsåre, og man vil jo ha et godt naboforhold. Krig over hekken er ikke gunstig. Da blir det heller en stille irritasjon som bygger seg opp over tid.

- Mange har en hektisk hverdag og ser søndag som eneste mulighet til å rekke hagearbeidet. Men med litt planlegging kan man legge det støyende arbeidet til andre tidspunkt. Det er heller ikke dumt å slenge seg på og klippe egen plen samtidig som naboen klipper, da får man redusert tiden med støy, sier Stine Grønvold.

Ingen skjennepreken

- Oppfordringen må være at folk må ta mer hensyn til hverandre. Tenke over at det de gjør i hagen forstyrrer. Det er jo ikke sånn at støy stopper ved hageporten, sier Sissel Ramsøe Bredesen, som raskt innrømmer at hun har "støysvin på skauen".

- Det har vi vel alle. Jeg har klippet gresset på søndager, og det er veldig lett å ikke tenke over det. Dette er ikke ment å være en hevet pekefinger - bare en oppfordring om et bedre naboskap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere