*Nettavisen* Nyheter.

Hvor er rosene i Frognerparken?

TOMT: Store bed i Frognerparken står bortimot tomme. Foto: Foto: Trine Solberg

Flere av rosene i Frognerparken er erstattet med «vanlige» blomster. Anleggsgartner Anne Sandborg er bekymret for parkens vedlikehold etter privatiseringen av driften i 2011.

Klikk på bildet for å forstørre.

Roseerstatninger: I flere bed er nå rosene byttet ut med blant annet Petunia. Foto: Foto: Trine Solberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Sånn det skal være: Heldigvis er det fortsatt noen store rosebed i Frognerparken. Foto: Foto: Trine Solberg

FROGNERPARKEN: Det er i et intervju med fagbladet Fagforbundet at Sandborg melder at vedlikeholdet i Frognerparken ikke holder mål. Hun jobbet i parken før privatiseringen av driften og er ikke fornøyd med vedtaket som ble gjort.

– Jeg mistet jobben jeg elsker og ble satt til å være «ekspert» i noe jeg ikke kan. De viser ingen respekt for fagkunnskap og tenker bare kortsiktige penger, sier Sandborg, som etter nedleggelsen av Friluftsetaten ble satt til å jobbe med kunderådgiving i Renovasjonsetaten, til bladet.

LES OGSÅ: Guide til deilig parkliv i Oslo

Roseforskning til spille

Da Oslos borgerlige byråd i 2011 besluttet at Friluftsetaten skulle legges inn under Bymiljøetaten, fryktet blant andre Fagforbundet at de ansatte skulle bli overtallige.

De meldte seg også kritiske til at vedlikeholdet av parkene ikke ble lagt ut på internbud, så de ansatte dermed mistet mulighet til å konkurrere om jobben sin, i følge en pressemelding de sendte ut den gang.

LES OGSÅ: Parkjomfru i nød? Her er hjelpen!

Nå fryktes det altså også for vedlikeholdet av parken, som har Norges største rosesamling, bestående av 150 forskjellige arter.

Anne Sandborg forteller videre om den nøye planlagte rosebeplantingen hun drev med i Frognerparken før hun mistet jobben. Beplantingen var basert på mangeårig forskning som skulle sikre at beddene ikke var ødelagte etter de kalde norske vintrene.

Nå mener hun at forskningen har gått tapt og at bedene til gjengjeld må pyntes med vanlige sommerblomster etter vinteren.

LES OGSÅ: Pusser opp Hvervenbukta for én million

Ikke fått tak i roser

DittOslo.no tok turen til Frognerparken for å se hvordan det sto til, og møtte store lommer nesten blottet for rosene som skulle vært der, samt bed som kun besto av «vanlige» blomster, som Petunia.

Tidligere driftssjef i Friluftsetaten og nåværende kontrollingeniør i Bymiljøetaten, Erik Refling, forteller at mangelen på roser i Frognerparken ikke skyldes vedlikeholdet til firmaet Lund og Sten, som nå drifter parken, men at Bymiljøetaten rett og slett ikke har fått tak i alle rosene på grunn av nye bestillingsrutiner.

– Når det gjelder rosene så har vinteren tatt 4.000 av rosene. Det er bestilt det antallet roser som skal bestilles, men Bymiljøetaten har altså ikke fått tak i alle. Derfor er det plantet sommerblomster der det mangler roser, forklarer han.

Nå til høsten skal det bestilles roser for neste parksesong, og da bestiller etaten alle rosene som er uteblitt i år, pluss femten prosent ekstra som skal bestilles hvert år, i følge Erik Refling.

Han er fornøyd med vedlikeholdet i parken også etter privatiseringen av driften.

– Det gjøres en god jobb. Vedlikeholdet i parken går sin gang, sier han.

LES OGSÅ: Endelig vannlykke på Løkka

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag