RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvor går veien videre?


Tre ledere: Sirgid Etland (f.v.) har ledet Grefsen Sanitetsforening i tre omganger mellom 1978 og 2009. Sonja Martinsen var leder i en tiårsperiode på 1980-tallet, mens Ragnhild Slorby overtok ledervervet i 2009. Nå ønsker de seg flere medlemmer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Tre ledere: Sirgid Etland (f.v.) har ledet Grefsen Sanitetsforening i tre omganger mellom 1978 og 2009. Sonja Martinsen var leder i en tiårsperiode på 1980-tallet, mens Ragnhild Slorby overtok ledervervet i 2009. Nå ønsker de seg flere medlemmer. Foto: Karl Andreas Kjelstrup Foto: Foto: Marit Åsberg
Grefsen sanitetsforening feiret tirsdag 90-årsjubileum. Men skal foreningen overleve 90 nye år, må nye krefter til.

GREFSEN: 2. november ble jubileet behørig feiret på Grefsen-Kjelsås eldresenter.

– Sanitetsforeningen har alltid vært en del av meg, sier Sigrid Etland, som hadde en mor i foreningen. Selv meldte hun seg inn i 1950, og har ledet lokallaget på Grefsen tre ganger i perioden 1978 til 2009. Tirsdag ble hun utnevnt til æresmedlem.

Krig og tuberkulose

Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) startet i 1896 da det knaket i den svensk-norske unionen, og faren for krig var overhengende. Det ble ingen krig, og tuberkulosebekjempelse ble sanitetskvinnenes fanesak. I dag er N.K.S. landets største frivillige kvinneorganisasjon, og driver humanitært arbeid både i Norge og i utlandet, støtter forskning og utdanner sykepleiere.

Rekruttering

Men på lokalplan går det tråere. Frem til midt på 1950-tallet var det sanitetskvinnene som drev barnekontrollen på Grefsen. Etter at Oslo kommune tok over, falt både medlemstallet og nyrekrutteringen. I dag preges foreningen av de «godt voksne» som har vært med en stund. Det er ikke lenger så lett å nå ut til yngre kvinner.

– Eksisterer Grefsen Sanitetsforening også om 90 år?

– Det er det vi også spør oss om. Hvem skal overta etter oss? sier leder Raghild Slorby.

70-åringen er en av foreningens yngste.

Nå drømmer sanitetskvinnene om flere medlemmer. For ny-pensjonister med litt tid til overs, er sanitetsforeningen perfekt, mener de.

– Vil man engasjere seg er det utrolig mye man kan være med på. Kurs i møteteknikk, beredskapskurs, sanitetskurs og førstehjelpskurs, ramser Etland opp.

Med flere medlemmer og frivillige kunne de dessuten startet opp arbeid rettet mot barn, familier og innvandrere. Arbeid N.K.S. sentralt har stor kompetanse på.

Basarer, salg av fastelavnsris og maiblomster har sikret foreningen inntekter. Men medlemstallet er også avgjørende for at de skal kunne fortsette å støtte nærmiljøet. Slik de har gjort med hvite busser-turer for Engebråten, konsertbidrag til Grefsen strykeorkester, fotballmål til Grefsen skole og sosiale arrangementer for Grefsenlia bo og behandlingssenter. For å nevne noe.

– Jeg har tro på at vi er her også i årene framover, sier Slorby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere