Gå til sidens hovedinnhold

Hvor skal vi gjøre av oss nå?

Når bulldoserne kommer, har vi ikke mye å stille opp med, sier brukerne av Smestadsenteret.

SMESTAD: Senteret, som har holdt det gående helt side 1984 i kjelleren på det gule huset i Prioveien, vis à vis Smestad skole, legges ned torsdag 17. desember i hvert fall i sin nåværende form. Det årlige tilskuddet på drøyt 200.000 kroner fra bydelen forsvinner, og senteret som drives i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen, er antakelig historie.

Brukerne fortviler og lurer på hva fremtiden bringer. Vi møtte deltakere i franskgruppen, sammen med (frivillig) daglig leder for senteret, Thor Dannevig, og den lokal ildsjelen Arne Rygg.

Verneverdige seniorer

Sistnevnte har følgende å si om at bygget rives:

Det er ikke noe å si på at dette skal rives. Bygningen er jo bare en tyskerbrakke, og den er veldig gammel og slitt. Det eneste som er verneverdig her, er seniorsenteret! sier Rygg, som mener politikerne burde funnet midler til å tilby de eldre i området plass i det nye bygget som kommer. Her skal det bli en stor barnehage.

Skal de bygge barnehage, kan de sette av plass til seniorsenteret også, mener han.

En stund var det også meningen at seniorene skulle få være med videre, i nye lokaler. Thor Dannevig forteller at det åpnes for at noe av aktiviteten kan fortsettes i nærliggende lokaler, for eksempel på Smestad sykhjem litt lenger opp i veien.

Men skal vi tro franskgjengen, kommer mange til å savne kjellerlokalene i bygget fra krigen.

Og det er slett ikke alle som er enige med Arne Rygg om at huset er trist og klar for riving.

Noe for Riksantikvaren?

Jeg syns at dette huset er for solid til å rives. Jeg mener vi bør spørre Riksantikvaren om bygget ikke bør bevares. Jeg syns dette er et eventyrhus, sier Eva Dahr, også hun fast bruker og medlem av franskgruppen.

Nei, denne gamle brakka egner seg ikke lenger til seniorsenter, sier Dannevig.

Selv om det er noe uenighet om lokalene, er alle enige om at senteret og dets brukere er bevaringsverdige!

Det er mange som er glade i dette senteret. Det er sosialt her og et godt samhold. Vi tar vare på hverandre, sier leder for franskgruppen, Gerd Skogseid. Hun får støtte fra Anne-Lise Betzenderfer:

Senteret er viktig for å holde seg frisk i øverste etasje, og det sosiale er det aller viktigste, sier hun.

Nå går brukerne og Unni på kjøkkenet, som visstnok steker verdens beste vafler en usikker fremtid i møte. Én ting er sikkert, skal vi tro våre venner i franskgruppen: Det er ikke aktuelt å flytte seg ned til Skøyen-Smestad seniorsenter på Skøyen terrasse.

Det er for langt for oss å gå ned til Skøyen, vi blir jo så skrøpelige etter hvert, sier Skogseid, og de andre nikker.

Vi kommer i stedet til å fortsette gruppen hjemme hos meg, sier hun og forsikrer oss om at de ikke gir seg med å holde hodet i aktivitet:

Vi fortsetter til vi dauer, smiler hun.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter