*Nettavisen* Nyheter.

Hvordan unngå lommetyveri?

Robert Thorsen (t.h) og Jon Petter Klausen anbefaler folk til å være oppmerksomme og at de anmelder allr forhold til politiet. Foto Andreas Lindbæk

Politiet opplyser at det har vært en markant økning av lommetyveri på offentlig sted. Nå oppfordrer politiet alle til å anmelde forholdet slik de får kartlagt problemet.

OSLO: - Vi oppfordrer alle til å anmelde slike forhold, slik at vi får et bilde av den faktiske kriminaliteten. De tallmaterialene vil belyse hvordan situasjonen egentlig er, vi kan se hvordan trenden er og ikke minst kan vi ligge i forkant av hvordan disse lommetyv-bandene jobber, sier politioverbetjent i ordensavdelingen i Sentrum politistasjon, Robert Thorsen.

Mange tenker vel at saken blir henlagt uansett?

- Jo, det kan stemme. Arbeidet krever mye ressurser og sakene blir ofte henlagt. Men saker blir gjennomrettet når politiet finner tyvgods. Dessuten er anmeldelsene med på å unngå å vise et falskt glansbilde. Om ingen anmeldte forholdene , vil vi aldri få kontroll på dette problemet, sier Thorsen.

Skrik ut

Politiet har dette halvåret gått aktiv inn for å advare publikum mot lommetyver i Oslo. De mener at slik situasjonen er i Oslo nå må de være ekstra på vakt når det gjelder verdiene sine.

- Det er ingen hemmelighet at dette er organisert kriminalitet, gjerne bander fra Øst-Europa. De har sine metoder og operer gjerne mange i lag. Så derfor bør man ta sine forholdsregler og være ekstra oppmerksom med å passe på verdiene sine når man er ute og ferdes, opplyser Thorsen.

LES RÅDENE FOR Å UNNGÅ LOMMETYVERIER I FAKTABOKSEN TIL HØYRE

- Hva skal man gjøre om man oppdager at man er i ferd med å bli ranet?

- Det er ingen fasitsvar her. Man må nesten se an situasjonen. Noen ganger kan man gripe inn selv, men det viktigste er å rope ut at man er i ferd med å bli ranet. Det verste disse folkene vet er å bli gjenkjent av mennesker, sier politiførstebetjent, Jon Petter Klausen.

Samarbeider med utested

Politiet i Oslo forteller også at de har et samarbeid med utesteder som har slitt med mye lommetyveri.

- Vi pleier å sjekke ut utesteder hvor vi har fått inn mange anmeldelser fra. Deretter går vi i dialog med innehaver av plassen og finner ut løsninger i lag på hvordan man skal få bukt med problemet. Vi tar problemet på alvor og utestedene er flinke til å følge opp våre tips, opplyser Thorsen.

Raskt domfelt

Robert Thorsen forteller Lokalavisen at de det siste halve året har pågrepet mange lommetyver i Oslo.

- De har blitt hurtig domfelt og sendt ut av landet, opplyser han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.