Gå til sidens hovedinnhold

- Hvorfor er kyllinger gule?

Solo, Dole, Fluffy og Miss Gulfeber er blitt kost med, nøye forsket på, og har vært motivasjon for femteklassingene på Bolteløkka skole til å finne ut av hvorfor kyllinger faktisk er gule.

BOLTELØKKA: - Hvorfor er kyllinger gule når moren og faren ikke er det, og det ikke er noen god kamuflasjefarge?, spurte 50 elever seg på Bolteløkka skole, og meldte seg samtidig på den nasjonale forskningskonkurransen Nysgjerrigper, med naturfagslærer Arna Skauge som entusiastisk pådriver.

- Alle kyllingene har fått faddere, og dette er Solo, sier Mina Vånær. Den lille kyllingen er en av femten, som for tiden lever et nomadisk liv i ulike klasserom på skolen, sammen med vennene Bananskall, Fluffy, Miss Gulfeber, Lugge med flere. Hun forteller at kyllingene etter vel to ukers opphold på skolen, skal bli boende hos farmoren hennes som har en gård på landet.

Engasjerte

- Vi har lest bøker, brukt internett, ringt 1881, intervjuet landbruksministeren, forskere og kyllingekseperter, sier Christiane Marie entusiastisk. Ingen tvil om at hele klassen har vært i sving under prosjektet, og at de ogå har tatt godt vare på kyllingene sine. Institusjoner i nærmiljøet, som Veterinærhøgskolen, har fått besøk av skoleelever.

- Eggeplommer farger den, de spiser eggeplommer, og har noe stoff i seg, sier Christiane Marie som forsøk på forklaring på spørsmålet.

- Det er bare hvite høner som får gule kyllinger, sier Mina videre.

Sover mye

- De sover sånn ca. 20 timer i døgnet, opplyser Thea. Noen har merket at kyllinger lager ganske mye bråk, til tross for størrelsen.

- De er veldig søte da, mener flere av ungene som mer enn villig holder dem opp for fotografering.

- Også har det vært veldig lærerikt, sier de potensielle unge nye forskerne.

- Og nå vet vi hvorfor kyllinger er gule, sier Fredrik oppsummerende. Vinneren av Nysgjerrigper konkurransen er enda ikke avgjort, men mulighetene er der for de mange engasjerte i å finne svar på spennende spørsmål.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar