*Nettavisen* Nyheter.

Hvorfor flytte vikingskipene?

Intervjuet med BU-leder Bjarne Ødegaard i Lokalavisen 14. desember vekker stor forundring.

Ødegaard gjør et stort nummer av trafikken til Bygdøy, som han hevder allerede er sprengt. Det er en sannhet med mange modifikasjoner. Det er jo først og fremst på det store badehelgene i juni og juli at veien har for liten kapasitet og det oppstår lange køer. Mens trafikken til vikingskipene og de andre museene fordeler seg på hverdager og helger gjennom det meste av året. Mange til vikingskipene kommer i buss, det kan være 10-12 busser på én gang. En buss lager ingen kø., men kommer de besøkende i 20 biler, da blir det køer.

Vi som besøker dette museet ofte, syns det er et flott museum i en staselig bygning tegnet av Arnstein Arneberg. Turister vi har med oss, er også imponert, og museet er vel et av de flotteste og tåler sammenlikning utover landegrensene.

Så trengs det større plass, det er trangt på store dager, det er behov for toaletter og klimaanlegg. Men alt dette kan gjøres rimeligere på Bygdøy istedenfor å foreta en hasardiøs flytting til Bjørvika. Skipene opptar en grunnflate på et par hundre kvadratmeter, og debatten kommer helt ut av perspektiv når det snakkes om å bygge en koloss på 10-12.000 kvadratmeter.

Ødegaard beskriver dagens museum som puslete og fullstendig umoderne. Jeg liker ikke disse uttrykkene, som virker lite gjennomtenkte fra Ødegaards side. Han sier videre at bydelspolitikere må bli hørt i diskusjonen fremover. Ja, men enda viktigere er det at bydelspolitikerne lytter til befolkningen. Man forventer at BU-lederen er lojal mot de skatter som fins i lokalmiljøet. Selv om Ødegaard bor på Frogner, er han representant for hele bydelen. Han bør tenke nøye gjennom alle sider ved en eventuell flytting.

Sterke krefter i Vestfold vil ha vikingskipene til et nytt museum i Tønsberg/Sandefjord-området. De som ivrer for flytting til Bjørvika, vil kanskje oppnå at skipene forlater Bygdøy og Oslo, og det var vel ikke hensikten?

Vikingskipene på Bygdøy er en del av et unikt museumsmiljø, og spesielt et unikt maritimt miljø. Det er gangavstand mellom museene, turistene trives og kan tilbringe en dag med besøk på forskjellige museer. Her kan det nytes mat og forfriskninger på serveringssteder med fjordutsikt. Mange reiser med buss eller kollektivt. Og ikke bruk trafikken som et argument for flytting!

Hvorfor Bjørvika? Det virker som om planen om flytting er et ernt bestillingsverk. Hvorfor skal alt til Bjørvika uansett omkostninger? Skal det bygges middelaldermuseum i Bjørvika, så hører vikingskipene ikke hjemme der. Vil skipene bli innestengt i høye bygningsklosser uten nærhet og utsikt til sjøen?

Politikerne bør ta hensyn til lokalbefolkningen og ikke bruke gigantbeløp på hasardiøs flytting. La Gokstad- og Osebergskipet bli der de er. Vi sier et bestemt nei til flytting. Vi håper at Riksantikvaren lykkes i sitt arbeid med å frede skip og bygning.

Egil Kiserud

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.