Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvorfor heter det «Habben»?

Området nedenfor DogA heter Habben, men navnets opprinnelse er ukjent. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Området nedenfor DogA heter Habben, men navnets opprinnelse er ukjent. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Lite engasjerer så mye som navn uten opprinnelse. Siste skudd på stammen er «Habben».

HABBEN: «I forbindelse med den kommende utbyggingen av parkområdet langs Akerselva er stedet Habben (nede mot Ankerbrua) nevnt. Jeg husker stedet godt fra min barne- og ungdomstid i strøket på 50-60-tallet. Stedet Cuba har jo fått sitt opphavsnavn bekrevet mange ganger, men ingen kan finne ut hvorfor Habben heter Habben? Kan dere hjelpe?»

Slik lød e-posten Østkantavisa mottok fra Kai Henmork. Og dermed satte jakten på Habben i gang.

Det aller morsomste med navn, det er de som vi kan gå og undres over. Det gjør livet atskillig morsommere, sier lokalhistoriker og forfatter av boka «Navn i Oslo», Leif Gjerland, som slettes ikke har noen god forklaring på hvorfor Habben heter Habben.

Jeg har med et kapittel i boka som handler om kjælenavn, og på østkanten flommer det over av kjælenavn. Det er slangnavn, som helt tydelig har kommet fra et sted, men som har levd så lenge at ingen lenger husker hvor det kommer fra, sier han, med referanse til Habben.

Da begynner vi å fabrikkere forklaringer, og så langt har det kommet to for Habben. Det ene er et tilsvar til Kuba, og at navnet kommer av Havanna. Den forklaringen er jo vill, for det er altfor langt unna Kuba, sier Gjerland, og fortsetter:

Det andre er at navnet er et motsvar til «Eika» en «dopgruppe to» og at de kalte seg Habben. Den forklaringen er tynn og tvilsom, men artig.

Men hold an, Gjerland, kanskje ikke forklaringen er så gal?

Ola Bettum er professoren bak rapporten om «Habben». Han forteller: «Navnet Habben oppsto da sniffemiljøene i Oslo sent på 70-tallet hadde to tilfluktssteder nederst ved Akerselva: Habben og Eika. Habben beskrev helt presist takkonstruksjonen på toppen av trappen ned fra Torgbakkgata til Akerselva i svingen ved Øvre gate. Konstruksjonen ble revet. Det var nok en av grunnene til at rusmiljøene i stedet ble samlet ved Eika ved Nybrua», kan spesialbibliotekar ved Oslo bymuseum, Anne Birgit Gran Lindaas fortelle.

Lurer du på navn? Send oss en e-post på redaksjon@ostkantavisa.no.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!