RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvorfor Liberia trenger sport og ungdom


 
 
Fredag 13.februar reiste Ane Marie Anderson fra Sofienberg til Liberia i regi av ungdommens rettighetsorgan i Plan Norge (URO).

Monrovia er virkelig et syn for den som liker mye å se på. Det myldrer av mennesker det virker faktisk som om hele byen befinner seg i gatene, hele tiden. Trafikkregler er så å si ikke-eksisterende, men et velutviklet system for bruk av blinklys og horn veier opp for fraværet av system. Men hadde jeg forventet noe annet? Ikke egentlig. I det området vi har kjørt i, finnes det nøyaktig en asfaltert vei. Den går fra flyplassen inn til byen.

Før vi reiste fikk vi vite at vi skulle møte utdanningsministeren her i Liberia. Det ble visst ikke noe av, men frykt ikke, en minister ble raskt erstattet med en annen. Etmonia David Tarpeh er minister for ungdom og sport, to områder som er viktige for de fleste i Liberia. Fotball er populært, og litt over halvparten av befolkningen er faktisk nettopp barn og ungdom.

Etter å ha kjørt gjennom et vilt trafikkaos, fant vi ut at ministerens kontor like gjerne var plassert i en ny fotballstadion som er bygget opp etter krigen. Stadion, tenker kanskje noen. Hva er vitsen med å bruke penger på et stadion i et land hvor mange ikke en gang bor i skikkelige hus? Vel, Liberia er faktisk et land som reiser seg etter en borgerkrig. Det betyr at befolkningen faktisk har kjempet mot hverandre. Hvordan skaper man da et fellesskap etter krigens slutt? Noe så enkelt som et stadion med plass til 35 000 mennesker, som fylles når det er kamp, kan være en del av løsningen. Hvor mye fellesskap får man ikke av å se Norge slå Tyskland på TV? Og hvor mye får man da live?

Møtet med Tarpeh var dessuten en kvinne å se opp til. Som minister jobber hun for unges aktive rett til deltakelse av oppbyggingen av Liberia. Hvordan? Vel, gjennom ta ungdom som er ferdig med skolen, og sende dem ut i felt for å jobbe i områder av landet som ikke har kommet like langt som byene. Som Tarpeh selv sa folk har blitt så avhengige av hjelp etter krigen, det er viktig at ungdommen ikke bare får. De må også vite at det er noe de selv kan bidra med, og at de også må bidra for å få hjelp til resten. Og nå? Vil nå skal president Ellen Johnson Sirleaf utvide programmet til å gjelde all ungdom i Liberia som tar artium. Litt som militærtjeneste, men i form av en veldedighetstjeneste hvor ungdommen skal være med å bygge opp Liberia. Det er ganske kult.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere