RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyere status til eldresentrene

Vi har tidligere tatt eldre- og seniorsentrene varmt i forsvar på denne plass. Det akter vi å fortsette med.

Bakgrunnen for at disse sentrene fra tid til annen er truet, er at dette ikke er noen lovpålagt oppgave. Friske pensjonister klarer seg selv, og når eldre blir syke og pleietrengende finnes det hjemmetjenester og sykehjemsplasser. Først da har man krav på et tilbud etter loven.

Men vi vet at virkeligheten er den at overgangen mellom det å være frisk og opplagt og pleietrengende går gradvis for de fleste. Uansett om en er frisk eller syk er det greitt å ha et fellesskap å gå til, et tilbud hvor seniorene kan treffe jevnaldrende og ha samvær med andre i samme situasjon. Hvor de sprekeste kan bidra med frivillig arbeid, og det er tilrettelagte aktiviteter for folk med forskjellig interessefelt. Muligheten for et varmt måltid og kanskje også personlig pleie som frisør eller fotpleie. Det er både god politikk og god samfunnsøkonomi.

Derfor er ikke resultatet fra Helse- og velferdsetatens rykende ferske brukerundersøkelse overraskende for oss. Faktisk sier hele 97 prosent av brukerne av Oslos eldresentre at tilbudet er viktig. Videre er det slik at betydningen av å ha et eldresenter å gå til øker med brukernes alder.

Brukerundersøkelsen er foretatt blant de mer enn 34.000 brukerne av Oslos 42 eldresentre. Formålet har vært å synliggjøre og eventuelt bedre eldresentrenes tilbud. Undersøkelsen forteller oss at eldresentrene er noe langt mer enn et sted der man får en kopp kaffe eller leser avisen, sier byråd for velferd og sosiale tjenester Sylvi Listhaug.

Det kan se ut som byråden med denne undersøkelsen i større grad har fått øynene opp for eldresentrenes betydning. Et slikt møtested, hvor det også er fagfolk tilgjengelig, kan forebygge både feil- og underernæring og inspirerer eldre til mer fysisk aktivitet, mener byråden. Vi kan føye til at den sosiale betydningen for den enkelte nesten ikke kan vurderes høyt nok. Mange risikerer ensomhet dersom deres nærmeste senter legges ned og nettverket som er bygd opp over år bare forsvinner over natten.

Samtidig avdekker brukerundersøkelsen at innsatsen til frivillige på eldresentrene har økt de siste årene, mens bevilgningene fra politikerne har blitt mindre. Det er forståelig at tjenester som ikke er lovpålagte er truet i vanskelige økonomiske tider. Nå håper vi denne rapporten blir lest av bydelene, etatsapparatene og andre berørte instanser. Og at eldresentrene kan få mer forutsigbare økonomiske rammer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere