RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trond Ingebretsen er vokalist og låtskriver i Bjølsen Valsemølle, kanskje aller mest kjent for låta "Vålerenga kjerke". Nå er bandet plateklare igjen, og på mandag slipper de skiva "Mohammeds Café". FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Trond Ingebretsen er vokalist og låtskriver i Bjølsen Valsemølle, kanskje aller mest kjent for låta "Vålerenga kjerke". Nå er bandet plateklare igjen, og på mandag slipper de skiva "Mohammeds Café". FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Hyller kebabsjappe på ny plate

En sosionom fra Gaza som starta kebabsjappe i Oslo har fått tilegnet hele det nye albumet til Bjølsen Valsemølle.

OSLO ØST: – Historien bak er vel egentlig at jeg har vanka på Habibi nesten fra den åpna. Jeg tror det var i '97, forteller Trond Ingebretsen, vokalist og låtskriver i Bjølsen Valsemølle om den rykende ferske plata "Mohammeds Café", om slippes mandag.

Tittelsporet handler altså om Habibi i Storgata, som drives av palestinske Mohammed.

– Det er jo en hyllest til han. Det er et kjempehyggelig sted og etter at jeg hadde vært der noen ganger så ble jeg kjent med Mohammed. Han har en litt spesiell historie, forteller Ingebretsen, om kebabkokken, som egentlig er utdannet sosionom i Gaza. Etter at han kom til Norge har han jobbet på blant annet sprøytebussen, før han en dag fikk ideen om å starte Habibi.

– Og så er det jo hyggelig at han er palestiner, sier Ingebretsen, som ikke legger mer politikk i det enn som så. (Saken fortsetter under videoen)

Flerkulturelt

– Det handler mer om oss i det flerkulturelle Oslo. Bjølsen Valsemølle har et Oslo-image og da må vi plassere oss i det nye flerkulturelle også, sier Ingebretsen.

– Mohammed er jo så vidt jeg har skjønt det mest populære navnet i Oslo om dagen, og det er jo mange som heter det på Vålerenga for eksempel. Til og med på a-laget, smiler Ingebretsen.

For vi kan ikkke unngå å komme innom Vålerenga fotball. Ingebretsen er tross alt mannen bak låta som får hele Klanen til å reise seg på Ullevaal og synge av full hals – "Vålerenga kjerke".

– Jeg lagde et eller annet der som satte spor hos folk og det er jo en god følelse. Einar (Gelius journ. anm.) mener det er en salme. Jeg har vel et litt ambivalent forhold til akkurat det. Jeg er jo hedning, smiler han.

– Men folk i Klanen vil jo ha den i begravelse og dåp og bryllup, og da stiller jeg jo opp. Og så har jeg jo vært på en del hjemmekamper opp gjennom og det er sterkt å se at folk reiser seg og synger, smiler Ingebretsen.

– Du vet jeg er Oslo-pariot. Jeg er født og oppvokst på Bislett, men jeg har bodd overalt, på Sagene og Løkka og nå bor jeg faktisk på Hovseter. Da jeg vokste opp var Oslo ganske kjedelig, men det som har skjedd med byen nå de siste åra, det er fantastisk. Særlig rundt Akerselva, der var det bare dritt før. Og så liker jeg meg godt på St. Hanshaugen, sier han.

– Og Bjølsen kanskje?

– Ja, ja, selvfølgelig!

Ble pusha

– Men ny plate nå altså, fortell!

– Det er den plata vi har jobbet desidert mest med. Martin Aune, som spiller keybord har tatt rattet under denne produksjonen og det har blitt veldig bra. Han har pusha meg og sagt at "dette er ikke bra nok", og det har vært veldig inspirerende. Jeg har måttet gå inn i meg sjæl, forteller han.

I kveld er det uoffisiell release på selveste Habibi, før den store konserten til mandag. Plata er tradisjonell rock'n'roll, men i kveld dukker det opp en magedanser på scenen.

– Magedans og Bjølsen Valsemølle – ikke to ord man pleier å si i samme setning?

– He he, nei det er sant. Men Habibi pleier å ha magedans hver lørdag, så vi synes det passa. Når vi lagde låta så diskuterte vi faktisk om vi skulle ha en musikalsk vinkling som kanskje hadde noe med Midt-Østen å gjøre, men det gikk ikke. Det var bare ikke oss, smiler Ingebretsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere