Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hyller livet med dødsmesse

PÅ HJEMMEBANE: Fotograf Morten Krogvold er vant til stille ut bildene sine på store gallerier og messer over hele verden, men han synes likevel det er spennende å vise fram bildene sine i nye Bøler kirke, som ligger bare fem minutter hjemmefra.
PÅ HJEMMEBANE: Fotograf Morten Krogvold er vant til stille ut bildene sine på store gallerier og messer over hele verden, men han synes likevel det er spennende å vise fram bildene sine i nye Bøler kirke, som ligger bare fem minutter hjemmefra. Foto: FOTO: TRINE DAHL-JOHANSEN
Søndag åpnet Morten Krogvold fotoutstillingen «Requiem» i den nye kirken på Bøler. Bildene hans både provoserer og begeistrer.

SLUMP: Morten Krogvold liker at bildene hans blir til ved en slump.

BØLER: – Requiem betyr dødsmesse, men på gresk oversettes det til «Søvnens bror». Jeg finner en trøst i det og synes det er en fin måte å tenke på døden på.

- Alle er dødsdømte i det vi blir født – det er det eneste som er helt sikkert. Folk gjør så mye i dag for å være busy, så de skal slippe å tenke på det. Jeg liker heller ikke tanken. Men jeg ville også blitt vettskremt om knokkelmannen ringte på døra mi i morgen og sa at jeg var dømt til evig liv.

Tidløsheten

Dette er et tema han har jobbet med gjennom mange år og noen av bildene han viser på Bøler har vært på utstillinger i alt fra Roma i Italia til Dhaka i Bangladesh.

– Jeg skal fortsette å jobbe med denne typen motiver, sier han og legge til at han ønsker å sette fokus på tidløsheten.

– Jeg har fokus på det som er større enn oss. Vi er jo her bare en kort tid, mens de tingene jeg har fotografert var her før vi ble til og vil fortsatt være der når vi er borte.

- Med noen av bildene tenker jeg også flerkulturelt, for eksempel bildet jeg tok av en kvinne i Sahara. Hun hadde aldri sett en bil før og kunne ha stått på det samme stedet for 5000 år siden også. Gutten som ble henrettet i Auschwitz-leiren lever videre gjennom bilder. Til utstillingen min i Bangladesh ble det trykket opp store plakater med av bildet med gutten, som mange år etter sin død sto og så ut over folkelivet i Dhaka.

Fotokunst

Det er fortsatt film i kameraene til Krogvold. Han har ikke noe i mot det digitale, men her dreier det seg ikke bare om fotografering – det er kunst. Bildene hans er laget ved å bruke lang eksponering – her snakker vi om mange timer.

– Digitale bilder er et sjakktrekk for presse og mote, men ikke for kunsten. Dessuten blir noen av mine bilder til på slump og det er sånn jeg liker det. Jeg vil ikke ha full kontroll. Jeg er utålmodig i alt annet. Jeg blir for eksempel gal av å stå i kø i butikken, og kan finne på å gå etter fem minutter, men jeg kan vente i timer for å få til et fotografi, ler han.

Foredrag

Fotografen synes det er flott at Bøler kirke satser på kulturen og at de allerede fra nyåpningen søndag har åpnet dørene for publikum.

– Jeg har sans for at de har bygget denne vakre bygningen i en drabantby! sier han.

Bildene hans kan man se fra klokken 10–22 fram til 10. september. I den perioden har kirken åpent hus for alle som ønsker å stikke innom, enten de bare vil kikke på den nye kirken, se på utstillingen, eller de vil slå av en prat med kirkens medarbeidere. Etter 10. september er kirken åpen hver tirsdag og torsdag og noen onsdager utover høsten. For åpningstider kan du ta kontakt med kirken.

Både utstillingen og foredraget han skal ha i morgen, onsdag 31. august klokken 19, er gratis. Etter foredraget tar han med tilhørerne på en omvisning i galleriet. Utstillingen blir hengende ut september.

Les også: – Bedre enn å være ridder

Hyllest til livet

Krogvold er bosatt i kunstnerboligene på Bøler og har hatt over 100 utstillinger i 20 land. Den svært anerkjente fotografen er vant til store utstillingslokaler på fasjonable steder, men det er veldig spesielt for ham å ha en utstilling i sitt eget nærmiljø.

– Det var veldig hyggelig å bli spurt om å ha utstilling her. Det er første gangen jeg har hatt en utstilling bare fem minutter hjemmefra! Jeg er vant til å gjøre ting som er store, men jeg opplever at bildene er i live og kommuniserer forskjellig ut ifra hvor de er stilt ut. I Bangladesh, som er et muslimsk land, så de utstillingen på sin måte. Her i Bøler kirke kommer bildene veldig nærme og man ser bildene mer i en sammenheng. Man slipper ikke helt unna. Noen ble for eksempel sinte på grunn av bildet «Dødsdansen» under åpningen, forteller han.

Krogvold håper publikum forstår at utstillingen av de sakrale motivene er en hyllest til livet og at vi må være til stede mens vi er her.

– Dette er store temaer som er større enn oss selv. Jeg håper de som kommer åpner sansene og kutter fordommer og vanetenkingen. Det krever at du vil møte det du ser og kobler deg på. Først da får du med deg bildenes hemmeligheter.

Kamp mot det overfladiske

– Jeg er nøye på hva jeg bruker tiden til og setter pris på at jeg er til stede her. Denne utstillingen er så langt fra Big Brother og realityprogrammene som mulig. Om man får beskjed om man ikke har så lang tid igjen tror jeg ikke man vil bruke tid på ting som det. Det er de store tingene som teller og jeg er bare en liten maur i det spillet. For meg er denne utstillingen en kamp mot det overfladiske. Jeg er ikke sikker på hvorfor disse bildene har kommet til, hvorfor de er i svart/hvitt og er tatt i mørket, men innerst inne vet jeg det nok.

– På en måte vil jo du leve videre gjennom kunsten din, på samme måte som motivene du har fotografert?

– Ja, det er sant! Bildene vil jo fortsette etter min død.

Les også: Kameraklubbens blinkskudd stilles ut i Rådhusgata

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!