RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hyllet Sande

I over et år har land og strand markert Jakob Sande-året. Lørdag ble det hele avsluttet på dikterens gamle arbeidsplass.

Ullern: 1. desember 1906 ble Jakob Sande født på Klokkargarden i Dale. I løpet av jubileumsåret, som startet 1 .desember 2005, har dikteren, forfatteren og lektoren blitt hyllet i by og land med konserter, bokkvelder og revyer i alt fra kirker til ungdomshus. Det var Ullern videregående skole som fikk æren av å avslutte jubileumsåret med en festforestilling for sin tidligere lektor.

- Da jeg begynte her for fem år siden forsto jeg raskt betydningen av røtter og historie, åpnet rektor Pål Riis og trakk frem Jakob Sande, Jakob Vaage og Kåre Willoch.
- Disse personene har vært med på å bygge skolen. Det er disse som har bygget det som sitter i veggene, fortsatte han, før han ga ordet til assisterende rektor og programleder for kvelden, Torill Nedberge Klevmark.
- Sande satte sitt preg på skolen både da han jobbet der og nå i ettertid.
Leder i Ullern Historielag, Øyvind Rødevand, var Sandes kollega i mange år og minnet sin venn og kollega. Han fikk alle til å reise seg og synge Jakob Sandes kjente og kjære julesang "Det lyser i stille grender".

Tidligere ullernelev Kåre Willoch var nestemann på talerlisten.
- Jeg har bare rike minner fra tiden på Ullern skole. Det gjelder også tiden med Sande, åpnet Willoch, som benyttet anledningen til å tilbakevise ryktene om at Sande ble mobbet av elevene.
- Det har blitt antydet at det var et snevert, borgerlig miljø her på den tiden. Borgerlig var det kanskje, men det var i så fall et meget vidsynt, borgerlig miljø. Sande ble ikke mobbet. Man hadde stor interesse for ham, fortsatte Willoch som takket sin gamle lektor for sitt gode, stilsikre språk.

Siste post på det lokale programmet var det neste års revydeltagere som sto for. Elevene fremførte dansen "Skreddarveinen", før jubileumsforestillingen, ved distriktsmusikerne Margot Sande og Øyvind Lyslo fra Gloppen, musikkgruppen Jubelhornet fra Fjaler, Hanus G. Johansen fra Færøyane, Ragnar Hove fra Vik i Sogn og Lars Klevstrand, Bjørn og Rune Klakegg og Jan Olav Renvåg tok over scenen.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere