RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre har eneansvar for fotballbane-skandalen


Høyre lokalt og i bystyret trodde det skulle bli full fotballbane bak FO-bygget som på denne skissen, men forsvarminister Søreide akter ikke å instruere Forsvarsbygg om dette. Foto: Vidar Bakken
Høyre lokalt og i bystyret trodde det skulle bli full fotballbane bak FO-bygget som på denne skissen, men forsvarminister Søreide akter ikke å instruere Forsvarsbygg om dette. Foto: Vidar Bakken
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke til hensikt å instruere Forsvarsbygg i å bygge 11-erbane bak FO-bygget. Derimot tilbyr hun en fotballbinge ved siden av en 7-erbane, mens ansvarlige Høyre-politikere sitter stille som mus i rådhuset.

HUSEBY: – Søreide lar byråkratene få styre seg i og med at hun ikke bruker instruksjonsmyndigheten sin. Utrolig forbausende og jeg ble veldig lei meg. Selv om en ballbinge er noe og helt sikkert ment som et veldig positivt plaster på såret, så er det ikke det vi har behov for, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker, Elin Horn Galtung (H).

Bydelens behov

Bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker ba tidligere i sommer innstendig forsvarsministeren å gripe inn og instruere Forsvarsbygg, slik at det ble bygget en 11-erbane til fotball, en kunstgressbane på noe under ni mål.

Dette ble gjort nettopp fordi det i forarbeidene til rekkefølgebestemmelsene kom inn en passus om at tomten bak FO-bygget skulle utvikles etter bydelens behov.

Les også: Bydelen setter sin lit til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

I bystyret den dagen da ambassadereguleringen på Huseby ble vedtatt med knappest mulig margin, sa byutviklingsbyråd Grete Horntvedt (H), som fremmet saken blant annet:

«Derfor vektlegger byrådet at antall kvadratmeter som blir utbygget skal erstattes med det samme antall kvadratmeter friområde, og i tillegg de kompensatoriske tiltakene som er nevnt i byrådssaken. Det er oppgradering av parkeringsplassen sør for FO-bygget til fritidsaktiviteter og kunstgressbane på cirka 9 mål».

Måtte ta kostnadene alene

Det hører også med til historien at Forsvarsbygg/Skifte Eiendom både skisserte og kalkulerte en 11-erbane på et tidlig tidspunkt. I et internt notat til styret i Forsvarsbygg skriver også Skifte Eiendoms direktør at kalkylene er avhengig av hva som er Oslo kommunes ønsker i saken.

Siden ble det kjent for Akersposten/dittOslo at amerikanerne ikke ville være med på spleiselaget for de kompensatoriske tiltakene, som Skifte Eiendom trodde. Dermed måtte Forsvarsbygg ta kostnadene alene, som hittil nærmer seg 50 millioner kroner.

Les også: Mot økonomisk fallitt etter salg av ambassadetomt

– Det er samtidig veldig overraskende, at Skifte Eiendom regner en ballbinge og 7-er baner som nærmiljøtiltak, sier Horn Galtung.

Hun påpeker at det ikke bor noen familier i Sørkedalsveien 148 og 150, men derimot flere hundre gardister og noen offiserer.

– Ikke rart at 7-er banen allerede heter «gardebingen» på folkemunne. Det burde også Fylkesmannen ha reagert på, for nå er det Skifte/Forsvaret som får tilgodesett sine egne på bekostning av bydelens beboere. sier Horn Galtung.

Les også: – En hån mot ungdommen

– Håner vedtaket

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide viser til byutviklingsbyråden i sitt brev til Bydel Vestre Aker:

«Som bydel Vestre Aker er kjent med, bekreftet byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen, i brev til meg av 25. juni 2014 at «Kravet i rekkefølgebestemmelsene må derfor anses som innfridd når 7-er banen, som kommunen nå har gitt byggetillatelse til, har blitt ferdigstilt. Forsvarsdepartementets beslutning i brev til Forsvarsbygg av 10. juli 2014 om at det i tillegg til nevnte 7-erbane også skal anlegges en ekstra ballbinge, innebærer at forsvarssektoren samlet sett, overoppfyller sine forpliktelser. Det har vært en lang vei å gå for å oppnå enighet. Nå ser vi frem til å gjennomføre de avtalte tiltakene.»

Les også: Byrådet gir opp kampen for 11-bane

Horn Galtung er ikke imponert over sin egen statsråd i denne saken.

– Jeg hadde trodd med stor tillit til henne, at hun ville ordnet opp i denne uhyre nedverdigende holdningen til Oslo bystyres vedtak i erkjennelsen av at det er kommunen som har reguleringsmyndigheten i denne saken. Og ikke minst at det er hennes byråkrater som direkte håner dette vedtaket, ved å drive som de har gjort ved både å nekte å følge Bystyrets vedtak og så senere anke Plan- og bygningsetatens vedtak om å prosjektere en 11-erbane til Fylkesmannen, sier Horn Galtung.

– Men også Fylkesmannen må få opplæring i hva «kompensatoriske tiltak» faktisk betyr. Det må være mangel på kunnskap når de fra Fylkesmannen svarer at Bystyret ikke bør tilgodese kommunen/seg selv når de har reguleringsmyndigheten, fortsetter hun.

Les også: Skifte Eiendom tvinges til å bygge 11-erbane på Huseby

Ingen innflytelse

BU-lederen påpeker at hensikten med vedtaket var at Skifte fikk solgt tomten, USA fikk bygget ambassaden og at idrettsklubbene i Vestre Aker skulle få en bane de har sterkt bruk for.

– Det henger heller ikke på greip da Skifte også har solgt tidligere forsvarsarealer til kommuner som så regulerer dem til bruk for allmennheten. Beboere i Vestre Aker/Oslo er da samme allmennhet som i resten av landet. Men ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus holdning så blir det nå selger som vil tilgodese sine egne ved at det blir to «gardebinger» der, som de att på til sier de skal drifte selv. Hvilken innflytelse har da våre idrettslag på gitt treningstid der? Svaret er med store bokstaver: INGEN!

– Høyre i bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker dannet flertall for ambassadevedtaket. Høyrebyrådet med Høyre-byråd Grete Horntvedt fremmet reguleringsforslaget med reguleringsbestemmelser med de kompensatoriske tiltakene for bystyret. I det knappe flertallsvedtaket i bystyret utgjorde Høyre et klart flertall. Dagens Høyrebyråd Bård Folke Fredriksen anser at rekkefølgebestemmelsene er innfridd. Høyres forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kunne instruert Forsvarsbygg å bygge en 11-bane. Høyres representanter i bystyret som vedtok ambassadereguleringen har ikke ytret ett ord i denne betente saken. Er du skuffet over dine kolleger på de ulike nivåene?

– Byråd Folke Fredriksen vet jeg har stått på som en galeislave for å få Skifte til å endre mening. Han føler seg også mer bundet av Fylkesmannens uttalelse enn jeg mener det er grunn for. Så der er det klart en viss uenighet, men jeg vet at han beklager meget sterkt at han ikke greide å snu Skifte. Jeg vet også om en av våre lokale representanter som forsøker hjelpe oss videre mot målet, heldigvis, for vi er fremdeles noen som ikke gir oss før eventuelt de to «gardebingene» ligger der.

– At du ikke får harmdirrende åpne svar fra de ansvarlige politikerne du har kontaktet, både forbauser og skuffer meg. Det er tross alt deres myndighet som er nedverdighet, «dradd ned i sølen» for så si det folkelig, Det er deres løfter som er brutt til beboerne i Vestre Aker ved overstyringen av byråkratene i Skifte.

Flere møter

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) satt som bystyrerepresentant for Høyre i 2005 og var med å vedta ambassadesaken, hvor innholdet i de kompensatoriske tiltakene for befolkningen var kjent. Sammen med han satt også dagens ordfører Fabian Stang (H), byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) og fattet det samme vedtaket. I og med at disse har vært med på bystyrevedtaket, vil mange tro at de sitter med fasit for det relle innholdet i eget vedtak.

Fredriksen skriver i en mail til redaksjonen at det er avholdt flere møter med Bydel Vestre Akers ledelse og Skifte Eiendom uten at man har oppnådd noen form for enighet.

– Det har i hele prosessen vært Oslo kommunes ønske og intensjon  at det skulle bygges en 11-bane på Huseby. Derfor avslo Plan- og bygningsetaten Skifte Eiendoms søknad om en 7-er bane. Fylkesmannen mener derimot at reguleringsbestemmelsen ikke gir hjemmel for å avslå søknaden, skriver Fredriksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere