RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høysesong for tatoveringsangst


Når man vurderer å gå til anskaffelse av en tatovering kan det være greit å tenke seg om to ganger.
Når man vurderer å gå til anskaffelse av en tatovering kan det være greit å tenke seg om to ganger.
Daglig får hudavdelingen på Rikshospitalet henvendelser fra folk som angrer bittert på sin tatovering. Men det kan ta opptil tre år å få fjernet hudpynten.

GAUSTAD: Vi merker en markant pågang nå om sommeren, særlig på sensommeren. Når folk kommer tilbake fra ferien, nytatoverte, er det mange som angrer, sier overlege Gro Mørk ved Hudavdelingen på Rikshospitalet til NTB.

Hvert år stiller et stort antall nordmenn huden tilgjengelig for kreative tatovører i både inn- og utland. Men ifølge en amerikansk undersøkelse gjengitt på nettstedet www.lommelegen.no, angrer senere halvparten på kunstverket.

Det er åpenbart mange som angrer på tatoveringen også her i Norge, sier Mørk, som mener undersøkelsen fra USA også beskriver forholdene her hjemme.

Begrenset omfang

Men vi gir hjelp kun i begrenset omfang og for pasienter med stigmatiserende symboler, typisk i ansiktet eller på håndryggen, sier Gro Mørk til NTB.

De fleste sendes til en av de mange private, kosmetiske klinikkene. Prisen kan da fort komme opp i over 10 000 kroner.

Sterke, lyse farger er vanskelig å fjerne, mens svart- og bruntonetatoveringer ofte går lett bort. Men fordi man trenger mange behandlinger med flere måneders mellomrom, snakker vi uansett om en treårsperiode før tatoveringen er fjernet, sier Mørk.

Behandlingen kan være smertefull.

Ja, de fleste synes det er veldig vondt. Mye vondere enn å få laget den. Har du tatoveringer som inneholder sterke farger, som rødt, oransje, rosa, gul, lyseblå, hvit, intense lyse farger, er det vanskelig å fjerne med laserbehandling, sier Mørk.

Hun har et klart råd til folk som leker med tanken på å få en tatovering:

Tenk deg godt om før du tar en tatovering. Det har vært reklame for hvor enkelt det er å få fjernet disse tatoveringen, men mange blir nok overrasket over hvor vanskelig det er, sier den erfarne hudlegen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere