RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyspentsaken inn i budsjettforhandlingene

Helt på tampen av høyspentsaken får beboerne støtte fra Venstre. - Vi tar med oss denne saken inn i høstens budsjettforhandlinger, sier Ola Elvestuen (V).

Grefsen: Grefsenbeboerne langs høyspentlinjen fra Grefsenkollveien 12 og ned til Sverre Enevolds plass - rundt 500 meter strekning - har i hele august forsøkt å samle inn nok penger til å få gravd ned kraftlinjen. I overkant av seks millioner er på plass, og da mangler det fortsatt rundt tre millioner av stipulerte kostnader. Prosjektet ble også en del dyrere enn det arbeidsgruppen først var forespeilet. Uansett - de siste millionene blir vanskelige å få tak i, men håpet er ikke ute ennå. Venstre har nå kastet seg over høyspentsaken.
- I forrige runde ved innbyggerintitiativet ga Venstre signaler om at vi ville forfølge denne saken. Det gjør vi - i første omgang blir det å trekke hele problematikken inn i bystyrets budsjettforhandlinger nå i høst. Vi har ingen som helst problemer med å forstå beboernes sterke ønske om å bli kvitt kraftlinjene, sier Ola Elvestuen (V) - også leder av byutviklingskomitéen.

Hvilken strekning?

Oslo Vei har solgt Grefsenkollveien 14 med en klausul om at selskapet skal grave ned kraftlinjene over tomten - ellers blir det ingen nye leiligheter i nr. 14. Førsommerens bystyrevedtak i forbindelse med innbyggerinitiativet til Grefsen/Lofthus-beboerne langs kraftlinjen, klargjorde at bystyrepolitikerne ikke ønsker å blande seg inn i forretningsdriften til det kommunalt eide Oslo Vei AS.
Aksjeselskapet har allerede inngått en nedgravingsavtale med beboerne i Akebakkeskogen Borettslag og Lofthussiden - fra Mons Søviks plass og ned til Grefsenkollveien 12. Da betyr vel det at Venstres budsjettforslag ikke vil inkludere den strekningen Oslo Vei har bundet seg opp til uansett å grave ned - i forbindelse med tomtesalget i nr. 14?
Men Elvestuen vil ikke gå i detalj om hvilken strekning partiet vil sette søkelyset på i de forestående budsjettforhandlingene.
- Uansett førsommerens vedtak på innbyggerinitiativet, vil jeg ikke nå si noe om omfanget på vårt budsjettforslag. Men Oslo kommune bør etter vår mening bidra med det som er nødvendig for å få kraftlinjen gravd ned. Hovedfokus må uansett være at hele strekningen på 1.5 kilometer skal ned i jorden. Eventuell problematikk rundt allerede inngåtte avtaler med Oslo Vei AS, beboerbidrag ovenfor og nedenfor Grefsenkollveien 12, får vi komme tilbake til, sier Elvestuen.
Men han legger ikke skjul på at den nåværende og den planlagte enda kraftigere endemasten - midt mellom de to barnehagene i Grefsenkollveien 8 og 12 - skal bort.
- Det er helt uakseptabelt å utsette barna for en slik risiko, sier han.

Fortsatt håp

Torbjørn Togstad har vært leder for arbeidsgruppen i høyspentsaken, og stått på for Grefsenbeboernes sak helt siden tidlig i vinter. Han er glad for at sentrale politikere nå tar tak i saken.
Vi forsøkte å få inn nok penger, men kom til kort. En ting er at prosjektet ble dyrere underveis. Men det som virkelig ga "nådestøtet" er at Oslo Vei helt på tampen insisterte på å gjøre nedgravingsjobben selv, og var ikke villige til å la oss leie inn rimeligere entreprenører til å grave ned kraftlinjene. Det er Oslo Vei som kan søke konsesjon om nedgraving, og derfor kan de bestemme hvem som skal gjøre gravejobben. Oslo Vei skulle selvfølgelig ha mange flere millioner for å gjøre jobben. Og da følte vi at løpet var kjørt, sier Togstad.
Men nå fatter beboerne håp.
Flott at det fortsatt er en mulighet. Får Venstre gjennomslag for sitt budsjettinitiativ kan mye være gjort, sier Togstad.
Han viser også til at det flere andre steder kjempes en kamp mot høyspentledninger og master.
Blant annet i Rælingen blir det nå ikke satt i gang bygging av en barnehage, nettopp fordi høyspentlinjer går rett forbi tomten, sier Togstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere