RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekte friskuser tar seg en rask dukkert på Svalbard.
Fra boka 50 turer i Norge
Ekte friskuser tar seg en rask dukkert på Svalbard. Fra boka 50 turer i Norge

Høyt turtall

Guttetur eller jentetur, til fjells eller til sjøs? Reiselivsjournalist Odd Roar Lange har reist høyt og lavt, på kryss og tvers i Norge for å gi deg et utvalg på 50 gode turer i sin nye bok.

Odd Roar Lange har gjennom sine 16 år i Dagbladet skrevet utallige reiselivsreportasjer og reist verden rundt. Likevel er det turer i Norge som ligger hans hjerte nærmest.

Nordmenn er lommekjente i Syden; på Ibiza, Kos og Kreta. De kjenner pubeierne og synes det er stas å komme tilbake. Men mens vi reiser ut av landet, kommer folk jorda rundt og betaler i dyre dommer for å oppleve det vi vasser rundt i. Nordmenn må begynne å reise mer i Norge, oppfordrer Lange.

Fantastiske Norge

I sin nye bok "50 turer i Norge" har Lange samlet toppen av fjellturer, båt- og kanoturer, sykkelturer, gutteturer og jenteturer, og håper å inspirere folk til å ta i bruk Norge som ferieland.

- Jeg har ikke funnet frem til uoppdagede områder på kartet, men har pakket et utvalg turer for dem som vil ut og oppleve Norge. Jeg forteller hvordan man kommer seg dit, hvor man kan spise og sove, og hva som finnes av opplevelser. Målet med å skrive en slik bok var ikke å tjene penger, men å få flere til å reise i Norge. Vi har et fantastisk fint land, fortsetter han.

På tur i Østmarka

Lange er opprinnelig fra Molde, men er bosatt på Bjørndal. Han har flere gode turopplevelser også fra sitt nærmiljø.

- Jeg var en vinter på telttur i Østmarka. Det var grisekaldt, men veldig morsomt. Dessuten har jeg hatt noen padleturer på Nøklevann og mange utflukter til Grønliåsen med skoleklassen til min eldste datter. Jeg synes også det er kjempemorsomt å se hva paret på Sandstubakken har fått til med både fotoutstillinger og temakvelder. De sitter ikke og venter på at folk skal komme med snøen og finværet, skryter han.

Når mildværet kommer er han raskt ute med båten fra Hvervenbukta.

- Jeg foretrekker nok sjøen framfor skogen, innrømmer han.

Viktig å planlegge

Den erfarne journalisten får ofte spørsmål om hva som er det fineste stedet han har besøkt, men selv tror han ikke at han har vært på den aller fineste turen ennå. Likevel har han noen gullkandidater i ermet.

- Helgelandskysten fra Bodø til Steinkjer må være et av de fineste områdene i Norge. Der er man nær fjellet og det er over 1000 øyer i området. Fiskeværene er fortsatt i drift og ikke minst er nordlendingene hyggelige folk. Per i dag er Selje det fineste stedet jeg har vært. Etter en uke i Sognefjorden på slutten av sesongen da ansatte var lei av å smile til turistene og det var gråvær og regn en hel uke, var det helt utrolig å komme til Selje i strålende sol med kritthvit strand og SPA-hotell. Det kommer jeg aldri til å glemme, men jeg vet ikke om jeg tør å reise tilbake igjen. Da kommer jeg sikkert til å bli skuffa, sier Lange.

For Lange er opptatt av at det er ikke bare et fint sted som gjør turen vellykket. Det er mye som skal klaffe og man må være nøye med planlegging i forkant.

- Jeg jakter alltid på den spesielle godfølelsen når jeg er ute og reiser. Det må ikke være finvær, jeg har hatt en topp fyrferie på Vestlandet i full storm. Det handler om den gode koppen med kaffe eller den kalde ølen med de riktige folkene. Verdens beste reisemål kan bli en dårlig opplevelse dersom man ikke trives med den man reiser med. For mange tror jeg det har blitt en dyrekjøpt erfaring. En som liker å sove lenge om morgenen bør ikke velge å reise med A-mennesker som slokner tidlig og står grytidlig opp, sier han.

Verdens beste jobb

I tidlig førjulstid mener Lange at folk har en ekstra god anledning til å legge planer for å utforske vårt langstrakte land. For dem som har begynt å grue seg julegaveinnkjøpene og er tom for ideer har han nemlig et godt tips:

- Hvorfor ikke gi hverandre en tur? Man kan invitere med seg noen man er glad i enten det er venner, kjæreste eller ektefelle og ta den turen man har snakket om i så mange år. Å få en opplevelse med noen man er glad i ville i alle fall jeg synes hadde vært en fantastisk julegave. Ikke trenger det å bli så dyrt heller, det kommer bare an på hvor man vil legge turen, sier Lange.

Om noen dager er han igjen på vingene for å skrive nye reportasjer. Denne gangen fra eksotiske Kenya.

- For meg begynner reisen når jeg sitter på flybussen på Mortensrud. Jeg koser meg med å se på de andre passasjerene og gjette på hvor de skal. Jeg må ha verdens beste jobb, sier Lange og smiler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere