RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Amund Kveim i Østensjøvannets venner mener at avløpsmekanismen i nordenden av vannet ikke fungerer slik den skal og dermed bidrar til den høye og ujevne vannstanden i Østensjøvannet.
Amund Kveim i Østensjøvannets venner mener at avløpsmekanismen i nordenden av vannet ikke fungerer slik den skal og dermed bidrar til den høye og ujevne vannstanden i Østensjøvannet.

Høyt vann truer hekking

Høy og varierende vannstand i Østensjøvannet er uheldig for fuglelivet og for erosjon. Nå skal friluftsetaten utrede problematikken.

ØSTENSJØVANNET: Det er ikke mye verre i år en tidligere år, men vi har de siste årene hatt mistanke om at avløpet i nordenden ikke fungerer slik det skal, sier Amund Kveim som er leder i Østensjøvannets Venner.

Nordstrands Blad har fått flere telefoner fra turgåere som er bekymret for den høye vannstanden i vannet.

Denne bekymringen deles av ornitologer og Østensjøvannets venner.

Den varierende vannstanden er uheldig for hekkende fugl i vannkanten og bidrar til erosjon sier Kveim

Vannstandsregulering

Fuglene har vært med på vårflom og varierende vannstand tidligere, og klarer normalt å tilpasse seg, men avløpsmekanismen fungerer ikke og vi må finne en helt annen form for vannstandsregulering enn den vi har i dag, sier Amund Kveim.

Det skal være en viss vannstandsvariasjon i Østensjøvannet, men vi tar signalene fra ornitologene på alvor. Hettemåkene som har reder på øyene får fort vann i kjelleren, sier Kveim.

Ansvaret for Østensjøvannet er delt mellom Friluftsetaten og Vann- og Avløpsetaten. Men disse har ikke kapasitet til å drive kontinuerlig overvåking av vannet.

Derfor har Østensjøvannets Venner nå midlertidig påtatt seg oppgaven med å måle vannstanden og rense risten som ligger foran avløpet i nordenden.

Skal utrede

Problematikken med hurtig varierende vannstand i Østensjøvannet er ikke ny, men ifølge Trond Enkerud i Friluftsetaten er det ingen indikasjon på at avløpsmekanismen ikke fungerer slik den skal.

Friluftsetaten tar nå tak i saken og vil nokså raskt sette i gang et utredningsarbeid for å finne den ideelle vannstanden, samt hva som skjer med flora og fauna ved ulike vannstander.

Det er en diskusjon om heverten tømmer vannet for fort og det er derfor en del forhold rundt vannstanden i Østensjøvannet vi ønsker å få utredet. Vi må se på hva vi ønsker og hvordan vi skal gjøre dette, sier Marianne Øverlie i Friluftsetaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere