RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hyttelivet som ikke koster flesk


Et enkelt krypinn ved et rolig skogstjern er kanskje alt du trenger for å finne roen.
Et enkelt krypinn ved et rolig skogstjern er kanskje alt du trenger for å finne roen. Foto: Foto: Milka Alanen, Scanpix
Er du åpen for ferskvann, kan du få en hytteidyll til en langt rimeligere penge.

Hytter med sjøutsikt og kort vei til strand eller svaberg er noe mange drømmer om, men ikke alle har råd til. For en langt billigere penge kan du plaske med beina i ferskvann like ved hytteveggen.

– I Norge vil vi ha hytte på fjellet eller ved sjøen, det er det som ligger i kulturen. Vil du ha mye hytte for pengene, kan du kjøpe hytte ved en innsjø, sier Bjørn-Erik Øye, analytiker og partner ved Prognosesenteret.

SE PRISEKSEMPLER VED Å TRYKKE PÅ BILDET ØVERST I SAKEN

Sesongstart

Hytter i innlandet har sesong hele året, mens sesongen for fritidsbolig ved sjøen starter nå. De siste årene har priskurven for fritidsboliger vært paddeflat sammenlignet med kurven for det øvrige boligmarkedet.

Gjennomsnittsprisen for omsatte fritidsboliger i fjor var 1,37 millioner kroner. Tre år tidligere lå gjennomsnittsprisen på 1,3 millioner kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Ingenting tyder på at hytteprisene kommer til å skyte i været i framtida heller.

– Hytteprisene vil fortsette i positiv retning, men i langt svakere grad enn boligmarkedet. Hyttemarkedet er også mindre renteømfintlig. To tredeler av dem som kjøper hytte, har mye egenkapital, og det er et stabilt antall som planlegger hyttekjøp, sier Øye.

Mer press på kysten

– Vi har ingen store forventninger om prisstigning på fjellhytter. Dette skyldes blant annet at det ikke er knapphet på tomtearealer, slik som i boligmarkedet, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Blant rundt 430.000 fritidsboliger her i landet, ligger trolig opp mot 70 prosent i innlandet og på fjellet, ifølge Laugen. En del av disse hyttene befinner seg nødvendigvis også nær ferskvann.

– Men ved kysten ligger det et visst grunnlag for bedre prisutvikling. Mange av de mest attraktive områdene er bygget ut, slik at det blir et naturlig press på hytteprisene her, sier Laugen.

– Hytter langs kysten er et begrenset gode. Norge har lang kystlinje, men mange byggeforbud. Begrepet «strand-adel» blir nok mer og mer riktig, mener Øye.

Større spenn

Tomteknappheten er også med på å skape et større spenn i prisene på eiendommer langs kysten.

– For fritidsboliger ved sjøen ligger prisen vanligvis over 3,5 millioner kroner, og den kan komme opp i 20-25 millioner kroner. I innenlandsmarkedet kommer prisene sjelden over 2,5 til 3 millioner kroner, selv om det også her finnes enkelte høyere salgssummer, sier daglig leder Terje Tveit i Krogsveen, avdeling Asker.

Med liten prisstigning er ikke hyttekjøp noe å gjøre seg rik på.

– Men hytte er et bedre kjøp i dag enn for fem år siden. Prisen er nærmest den samme, men vi har samtidig høyere lønn og lavere lånerenter, slik at realprisen har falt i denne perioden, sier Laugen.

– Vil du bli rik på penger, bør du gjøre alt annet enn å kjøpe hytte. Men med hytte blir du rik på kvalitet og opplevelser, og du skaper et sted for deg og familien, sier Øye.

LES NYHETER FRA OSLO PÅ DITTOSLO!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere