RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I Bessie Smiths ånd


 
 
Fredag 20. juni spiller Kristin Asbjørnsen og Nymark Collective på Nasjonal jazzscene med sitt Bessie Smith-program.

I 2005 ble Nymark Collective og Kristin invitert av Moldejazz til å gjøre et samarbeid med fokus på repertoaret til denne første store kvinnelige jazz og blues-stjernen - konserten ble møtt med overveldende respons, og de har fortsatt sitt samarbeide siden det.

I Bessie Smiths låtarkiv finner man mange av jazzens første standardlåter, som Nobody knows you when youre down and out og Oh Daddy blues.

Tekstmaterialet spenner fra det såre og ensomme til det dampende og sensuelle. Stilmessig har låtene sin base fra 20-tallsjazzen. Men ensemblet møter stoffet som tidløs musikk, spilt i nåtiden med all spennvidde som ligger i musikerne og bandets utrykk.

Turnerer Europa

Kristin Asbjørnsen har i en årrekke høstet overveldende respons for sin personlige og særegne sang. Kristins sanguttrykk er kontrastrikt og dynamisk, med både sterk melankoli og fandenivolsk kraft. Høsten 2006 utga Kristin sitt soloalbum Wayfaring stranger a spiritual songbook basert på afro-amerikanske spirituals. Albumet har solgt til Platina i Norge, og Kristin turnerer i disse dager i Europa med dette materialet.

Kristin har i mange år hovedsakelig sunget i sine faste ensembler Krøyt, Dadafon og Kvitretten, der hennes egne låter har sentral plass. Hun skrev også filmmusikken til den norsk/amerikanske filmen Factotum.

Kristin har både vunnet Spellemannspris, Alarmpris, Edvardpris og Kanon-pris (Beste Filmmusikk) for sin musikk.

Rutinerte musikere

Nymark Collective består av Kåre Nymark jr. (trompet), Tord Gustavsen (piano), Mats Eilertsen (kontrabass) og Kenneth Ekornes (trommer).

Kvartetten ble startet i 1998, og består av musikere som til sammen har erfaring fra svært mange av de mest profilerte prosjektene i skandinavisk jazz og verdensmusikk de siste årene, inkludert Tord Gustavsen Trio, Mari Boine Band, Trio de Janeiro, The Source, Bobo Stenson, Ytre Suløens Jassensemble, Funky Butt og Silje Nergaard Band.

Kvartetten har blitt karakterisert som en av de mest fascinerende smeltediglene i norsk jazz. Store deler av jazzhistorien finner sin naturlige plass i denne kreative fusjonen.

Du hører den tidlige New Orleans-jazzen, du hører dens afro-karibiske forfedre, du hører funky hard bop- og gospel-innflytelse, og du hører de introspektive stemningene som gjerne forbindes med nordisk improvisasjonsmusikk.

Nymark Collective har utgitt to kritikterroste album som kvartett, og også samarbeidet med koret SKRUK om en utgivelse med norske salmer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere