*Nettavisen* Nyheter.

I den syvende himmel

Erik Tandberg tar oss med ut i verdensrommet på Klingenberg kino førstkommende søndag. Foto: Vidar Bakken

Alle romfartsentusiaster kan glede seg! Søndag er det romfest på Klingenberg kino, med "romfartens far" Erik Tandberg i spissen.

Skøyen: Det er ikke så mange som vet om Norsk Romsenter og enda færre vet hvor det ligger. Journalisten visste det heller ikke før han fikk avtale med Erik Tandberg fra Montebello, som har sin arbeidsplass på Skøyen. Norsk Romsenter ligger diskret til og legger beslag på sjette etasje i en gård med adresse i Drammensveien. Naturlig nok svever en liten satellitt i trappehuset, slik at vi ikke skal være i tvil om hvor vi er.

Verdenssensajon

- Velkommen til Norsk Romsenter.
For et barn som opplevde en av TV-historiens første superkjendiser, som loset oss gjennom månelandingen i 1969, var det et høytydelig øyeblikk å få høre stemmen på nært hold. Selveste Erik Tandberg, som kunne svare på all verdens spørsmål hele natten mens Neil Armstrong og Buzz Aldrin nærmet seg månen. Radarparet Erik Tandberg og Jan P. Jansen kunne det å formidle et sprakende romfartsshow gjennom en snøende svart-hvit-TV.
Mens andre kan fortelle hvor de var da Oddvar Brå brakk staven, vet Erik Tandberg nøyaktig hvor han var da det første romfartøyet bega seg ut i verdensrommet.
- Sputnik 1 ble skutt opp i verdensrommet den 4. oktober 1957. Jeg befant meg på tennisbanen på Stanford University, hvor jeg studerte, da jeg fikk nyheten. Det var en verdenssensasjon som overrasket oss alle. Ingen hadde trodd at Sovjet skulle slå USA i kappløpet med å få den første satellitten ut i verdensrommet. Amerikanerne hadde varslet at de ville skyte opp en satellitt i det internasjonale geofysiske år som strakte seg fra 1. juli 1957 og ut 1958. Det var nesten ingen som brydde seg om at Sovjet på samme tid under en romkongress i København, lovte at de også ville skyte opp en satellitt. De fleste mente at Sovjet lå håpløst langt etter teknologisk. Oppskytningen av Sputnik 1 ble en virkelig vekker for amerikanerne.

Vår felles fremtid

Tandberg ble bitt av romfartsbasillen fra første stund.
- Jeg var genuint interessert i fly fra barndommen. Jeg tok teknisk utdannelse ved blant annet Stanford University i USA og var senere knyttet til luftforsvaret. Etter første kontakt med romfart var jeg solgt og det for resten av livet. Jeg forsto hvor viktig denne utviklingen var for vår felles fremtid, sier Tandberg.
Førstkommende søndag vil Erik Tandberg fortelle om forløpet for Sputnik 1, som altså startet romalderen for 50 år siden. Romfesten på Klingenberg kino arrangeres av Norsk Romsenter og Norsk Astronautisk Forening. Festen starter klokken 13.00 og det deles ut gratis billetter fra klokken 12.00 i døren. "Først til mølla"-prinsippet gjelder. I tillegg til Tandberg vil astrofysiker Eirik Newth vise hvordan utforskningen av vårt eget solsystem og universet ble revolusjonert i romalderen. Virgin Galactic vil fortelle hva de kan tilby fremtidens romturister. Pål Brekke forteller om Norges økende rolle i romfartsutviklingen. Konferansier er Eivind Harr fra Schrødingers katt.

Åpen dag

Feiringen er en del av Forskningsdagene. Rombedriften Presens i Ullern bydel har åpen dag lørdag 22. september. De holder til i Ullern allé 28 på Åsjordet. Les mer på www.romsenter.no
I neste utgave av Ullern Avis Akersposten vil vi fortelle mer om Tandbergs tilknytning til romfartsutviklingen, om hans møte med Kong Olav og mannskapet på det første månelandingsfartøyet Apollo 11. Om hvordan det gikk med stakkars Laika, den første romhunden. Om hvor kald og rolig Neil Armstrong var da han manuelt tok over styringen av månelandingen og hvordan vi kan ta knekken på en enorm asteroide på vei mot jorden. Og tror Erik Tandberg på UFOer? Dessuten er hans nye bok rett rundt hjørnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.