RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I disse krisetider


 
 

Det er vel ikke ord som brukes mer nå enn KRISE. Allerede i høst ble det klart at vi gikk mot svakere økonomiske tider, og dette ballet etter hvert på seg frem mot jul. De som var litt om seg, fikk gjort unna julepresang-innkjøpene til en rimelig penge. Forretningene hadde jo salg, for de var redde for at KRISETIDEN ville bli enda verre.

Ordet KRISE har i alle år vært forstått som noe forferdelig. Et leksikon-oppslag viser at økonomisk KRISE betyr "stagnasjon, omslaget fra høykonjunktur til depresjon". Skal vi videreføre dette, betyr det at vi nå er på vei inn mot depresjon. Og depresjon - ja, det er ikke så lett å takle.

Men hva er egentlig den KRISEN vi nå er inne i? Jo, sikkert noe alvorlig, for skal vi tro mediene - og det skal vi vel? - så er vi alle berørt. KRISEN har jo kommet så langt at det fra landets øverste hold gis KRISEHJELP i form av KRISEPAKKER.

Først og fremst har vi fått regjeringens KRISEPAKKE som skal hjelpe på sysselsettingen. Arbeidsledigheten må vi forsøke å holde nede.

Men da pakken ble åpnet for en uke siden, viste den at nå skal vi gjøre alt det vi tidligere ikke har hatt penger til. Politiet skal plutselig få personalhjelp, doene på skolene skal fikses og vi må være forberedt på at det blir en god del veiarbeid i år.

Hvorfor har vi penger til dette nå i KRISETIDER og ikke når vi har levd på opptur i mange år?

Neste KRISEPAKKE skal så langt jeg har forstått gå til bankene. Litt merkelig at sjefen i Kredittilsynet nylig sa at alle de større bankene gikk i pluss i 2008 og også vil ha bra inntjening i 2009.

Jeg er ikke veldig bevandret i bibelhistorien, men mener å huske fra religionstimene (ja, det het det dengang) at det var snakk om de syv gode år og de syv magre.

Det er altså ikke første gang det har vært KRISE.

Jeg synes veldig synd på dem som mister jobben sin på grunn av nedbemanning eller konkurser. Men samtidig er listene lange over ledige stillinger. KRISEN kan med andre ord bety et endring av arbeidsforhold, og for noen kan det til og med være posititivt.

Man skal være forsiktig med å kritisere sine egne. Men jeg er litt fristet til å legge noe av KRISE-skylden på media. Gjennom både det skrevne og i radio og på TV blir vi minnet om at det er KRISE- TIDER, så da kan både det ene og det andre skje. Er vi mediefolk i ferd med å KRISEMAKSIMERE så mye at mange kan gå i depresjonstilstand?

Før KRISEN kom, levde vi på en stige som som nesten gikk til himmels. Gledet vi oss stort over det? Nei, for mange tror jeg det ble som en selvfølge. Min filosofi er at vi ikke vil glede oss over godene før vi har hatt det litt magert. Kanskje vi simpelthen har godt av en KRISE for å kunne glede oss over de gode år som sikkert vil komme igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere