*Nettavisen* Nyheter.

I FRI DRESSUR: Å hoppe før Sagen

Jeg er ingen feminist. Jeg ønsker ikke likestilling for enhver pris og ville ikke likt å bli kvotert inn for å få en jobb. Slike ting skal jeg få mulighet til fordi jeg er god nok, ikke på grunnlag av hvilket kjønn jeg er.

Jeg har aldri vært særlig opptatt av hoppsporten og for meg er det revnende likegyldig om vi har en hoppbakke i Holmenkollen eller ikke. Men at Anette Sagen ble snytt for det første hoppet, selv om det var uoffisielt, gjorde meg sint. Jeg har full forståelse for at man må testkjøre bakken, men man ringer jo ikke og inviterer pressen for å forevige øyeblikket. Det er dårlig gjort!

Jeg vet om en dame som ikke får lov til å rygge bilen av mannen sin. Hun har sertifikat og han stoler på at hun kjører bra nok når de skal på fest og han vil drikke. Men om bilen må rygges, ber han henne om å vike plass og rygger bilen selv, selv om han har drukket alkohol. Og en bekjent av meg levde et helt ekteskap i troen på at hun ikke kunne kjøre bilen inn i garasjen. Det hadde mannen hennes fortalt henne gjentatte ganger. Så når ekteskapet havarerte, lot hun bilen stå i oppkjørselen en hel vinter.

Jeg kom på disse episodene da jeg overhørte en dame si at kvinner ikke kan lukeparkere. Hvordan kan det da være mulig at jeg er kvinne og fint klarer den «utfordrende» manøvreringen av installasjonen på fire hjul? Jeg innrømmer at det ikke alltid har vært favorittsysselen min. I mange år kjørte jeg heller ti minutter ekstra rundt på parkeringsplassen for å slippe å lukeparkere. Men da jeg flyttet til Oslo var jeg nødt til å lære meg kunsten. Hvis ikke ville jeg jo aldri fått parkert noe sted. Og det tok ikke lang tid før jeg mestret oppgaven. Med litt øvelse ble jeg faktisk ganske god, selv om jeg fortsatt er mest komfortabel med å lukeparkere på høyre side av veien. Skal man bli skikkelig god på noe må man gjøre den tingen ca. 10 000 ganger. Dersom vi som kvinner aldri slipper til, får vi ikke øvd oss og dermed blir vi aldri gode på noe heller. Da vil vi stadig oppleve at noen «hopper før Sagen».

Jeg blir aldri god til å hoppe på ski, for jeg ville aldri ha satt utfor bakken i utgangspunktet. Men det finnes de kvinner som trives med å gjøre det, og folk som Anette Sagen har faktisk blitt skikkelig gode på det. Da blir det merkelig å sabotere henne bare fordi hun er kvinne.

Menn stoler på at vi kvinner kan sjonglere full jobb, stell av hus, barn og mann og samtidig huske på når moren hans har bursdag. Da er det underlig at de ikke lar oss slippe til bak rattet eller i hoppbakken.

Jeg tror visst jeg har et lite feministgen i meg likevel…

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.