*Nettavisen* Nyheter.

I FRI DRESSUR: Apokalypse nå

Simen Sundsbø, journalist i Nordstrands Blad.

Det er langt mellom Nordstrand og Japan, men takket være moderne massemedier har jordskjelvet, tsunamien og atomreaktorkrisen blitt sendt inn i stuene våre. Vi har kunnet følge krisen minutt for minutt på internett, men i kampen om leserne har særlig nettavisene latt dekningen av katastrofen i Japan gå på bekostning av andre nyhetssaker.

Atomfysikere som tidlig var ute og sa i fra at dette ikke dreier seg om en ny Hiroashima eller en ny Tsjernobyl, er blitt kaldt ignorert. Dommedagsprofetene får derimot boltre seg bak feite sitatstreker i overskriftene. Norsk medier har gjort sitt ytterste for å gjøre kampen mot klokka i atomreaktorene til noe som ligner en realityserie på nett. Dramaet for de som nå forsøker å få reaktoren under kontroll, griper oss alle. Men i tillegg pøser nettavisene ut mindre relevant informasjon og blåser opp alt som underbygger dommedag for å holde oss klistret til PC-skjermen. Samtidig meldes det om flere trafikkrekorder for nettavisene.

I den siste tiden har det vært en bølge av revolusjoner i Midtøsten og Nord-Afrika, men samtlige store nettaviser har tilsynelatende nedprioritert dette og holdt reaktor 4 øverst på sine sider. Nederst på nettsidene - dit ingen gidder å scrolle, har Gadaffi fortsatt å drepe sine egne.

Det er ingen japaner som får det bedre av at norske medier pøser ut en overdreven mengde spekulative katastrofenyheter. Varmen i reaktor 4 får vi i Norge ikke gjort så mye med. I forhold til Libya har vi og resten av verdenssamfunnet imidlertid noen viktige valg vi må ta. Etter passivt å ha sett på nedslaktingen i noen uker har FN nå bestemt seg for å sende fly til Libya. Det måtte en FN-resolusjon til for at norske medier skulle komme ut av atomtransen og få Libya opp igjen i nyhetsbildet.

I tillegg til delvis å ta revolusjonene i Midtøsten og Nord-Afrika av dagsorden, har noen medier også benyttet atomkrisen til å mudre opp den ellers ganske stillestående debatten om utbygging eller avvikling av atomkraft. Isolert sett er det en viktig debatt. På den annen side - om vi tar livet av planeten vår med CO2 eller radioaktivitet blir kanskje en smakssak.


Simen Sundsbø

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag