I FRI DRESSUR: Bleieskift-arbeider

Øystein Dahl Johansen, journalist i Nordstrands Blad.

Øystein Dahl Johansen, journalist i Nordstrands Blad.

Nils heter han og skreik da han ble født. Etter det har han stort sett bare spist og sovet.

Det er en helt merkelig og utrolig følelse å ha blitt far. At én pluss én er bitt til tre, som det så svulstig kan sies.

Jeg skal vel ikke påstå at fødselen var som "a walk in the park", men jeg er stolt av hun som gjennomførte den og han som kom ut. Samtidig er jeg veldig takknemlig for naturens arbeidsdeling i akkurat denne fasen av livet. For å være helt ærlig tror jeg menneskeheten ville stoppet opp hvis det var vi menn som skulle gått gjennom noe slikt for å føre slekten videre.

Takket være gode velferdsordninger i dette landet hadde jeg mulighet til å være hjemme de første fjorten dagene. Man får et noe snevert syn på tilværelsen i denne tiden. Det er som å leve i en boble hvor alt dreier seg om Nils og dekking av nokså primære behov. Man lærer fort at ting tar lengre tid. En dag vi skulle komme oss ut en tur i det fine været brukte vi mer enn tre timer fra vi bestemte oss for å dra til vi var ute av døra. For plutselig er det en som skal ha mat, så er det skifting, så skal mamma ha en dusj, så er det en som skal ha mer mat, så er det skifting, og så er det påkledning, og så er det en som skal ha mat igjen. Og sånn går nå dagene.

At familieforøkelsen sammenfalt med utbruddet på Eyjafjallajökull håper jeg er en tilfeldighet, men det skapte noen utfordringer for en noe smågær'n førstegangs bestemor fra Nord-Norge. Flyet fra Bodø ble kansellert og løsningen ble å haike 15 timer med bil til Hamar hvor hun kom seg videre med tog til Oslo. Etter hyggelig besøk av en tydelig stolt bestemor sto returen for tur søndag. Heller ikke da gikk det fly og løsningen ble 24 timers reise med tog tilbake til Nordland. Ingenting å si på innsatsen i alle fall.

Jeg er ett hvert blitt en racer på bleieskift. Det er gjort på få minutter og man lærer fort å gjøre det nærmest i søvne. Dette er absolutt en fordel når det skal skiftes på natta og du skal på jobb bare noen små søvnsykluser senere.

Bleieskiftet er også en øvelse i rask reaksjonsevne. Mens Nils ligger på stellebordet og spreller er det ikke sjelden at det kommer en stråle med stor styrke, dårlig presisjon og ukjent destinasjon. Som bleieskiftarbeider må du dukke unna. Mang en gang har jeg tenkt på filmen Matrix og scenene hvor Keanu Reeves dukker unna Mr. Andersons kuler på spektakulært vis. Så langt er Keanu hakket raskere enn meg ...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.